klik klak kluk

klik jangan tak klik

Followers

Monday, September 21, 2009

eidulfitri 2009: perut terisi sudah...rohani pun terisi jua

salam...

eid mubarak. maaf zahir batin.

utk pengetahuan anda. ini adalah kali ke-4 aku try utk publish post ni. kalo x dpt gak xtau la. ni sume sbb tenet syik down. elok je aku menaip rupenye tenet dah down. so bila nak publish terus ilang la sume. tpakse taip blk. tensen dah ni. last2 aku g cc je hah. lg senang. huhu








family photo


ok...mane nak mula yek? baeklah...cite pasal baju raye dulu. baju raye aku thn ni adalah baju raye yg same sejak dua kali raye yg lepas ni hah. sbbnye bdn aku dah x membesar same ade dr segi ktinggian mahupun kelebaran. so pakai je la baju melayu maroon ni (kaler maroon ni ex aku yg suggest dulu. dia kate aku seswai pakai kaler nih. ntah ye tidak la...huhu)





kazen n adik aku


raye kali ni menggabungkan 3 family (family aku, family auntie fadhil n auntie tah). mak aku masak soto. auntie fadhil masak nasi beryani resepi keluarga turun temurun. auntie tah plak bawak arisa yg mama (maklong aku tp aku panggil dia mama sbb dia pnah jaga aku n abg aku time kitorg kecik dulu) kirimkan. arisa ni adalah sejenis makanan arab yg diperbuat drpd oat n ayam. dimakan dgn madu, sos cili n air perahan limau nipis. sedap! so raye ni mkn best gak la aku nih...hohoho...






kek coklat mak aku wat. tinggal ni je utk aku T_T








arisa







ok la. cukup dgn isu pengisian perut. nak cite pasal pengisian rohani plak.

time raye smlm, aku sempat ikut auntie fadhil g umah kwn dia.anak kwn dia ni (iqbal namanye) kwn aku gak sbb dia ni kwn kpd kazen aku. so kenal dia thru kazen aku tu la. kekadang time aku ikut lepak kat maple ngan kazen aku dia pun ade skali. ayahnye si iqbal ni (pakcik omar) adalah bekas motivator kat MAS. so bila dia sembang mmg best. tp dia x sembang kosong. xde hu ha hu ha x tentu pasal n xde isi. pd aku, dia ni alim gak la orgnye. last2 dia nye sembang tu dah jd cam tazkirah plak. huhu.

dia kata, "faiz, manusia ni kalo dia pemurah kat dunia, Allah akan jd lg pemurah pd dia kat akhirat nnt. tp kalo manusia eksen kat dunia ni tgk la Allah nye eksen kat akhirat nnt. so rezki yg Allah bg xyah kite sorok2 takut nak share ngan org sbb setiap yg kite beri Allah akan bagi blk berkali ganda. producer filem, david teoh pun amek iktibar dr ajaran islam ni. dia sendiri ngaku hakikat tu sbb tu bila filem dia untung sket dia sedekah n blanje org. tp producer melayu xde plak nak wat camtu. kekayaan n pangkat buatkan manusia mudah lupe n sombong. sbb tu Allah x jdkan sume manusia kaya. kalo x mmg sume org idup mewah je."


pastu dia tanye aku, "ape nabi kata?" aku jwb xtau. "sebarkan salam."

"ape malaikat kata?" aku geleng. "janji Allah tu benar n azab Dia mmg sgt pedih."

"ape Allah kata?" aku geleng lg. " doa la padaKu. mintak la padaKu. jgn la sombong sgt."

pastu dia pesan kat aku, "jd la org yg memberi manfaat kpd org di sekeliling kite. nnt dah jd engineer jgn tau wat bangunan pastu blk umah x peduli hal masyarakat. kite ni org islam kena hidup bmasyarakat. kena amek tau hal umat. kalo kite wat hal sendiri je Allah akan cabut islam dr tengkuk kite."

aku pikir blk. btul gak kata dia. bagus gak aku ikut auntie fadhil g beraye kat umah pakcik omar ni. hmm...








light graffiti








bunga api








makcu n her fans



light graffiti guna bunga api n torch light

2 comments:

E.d.Y said...

yang tulisan LOVE tu lawa giler...


Selamat hari raya!!!

manueng said...

bleh la...x perfect lg tu...tingkap msk frame...kantoi di situ...huhu

Anda juga mungkin berminat untuk membaca entry ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...