klik klak kluk

klik jangan tak klik

Followers

Wednesday, December 30, 2009

panggilan dari boss!

hmm...pagi tadi aku bangun awal sikit daripada biasa. sebab dah janji nak jumpe awek aku before pergi kelas. so, berjumpe la kami. then kami ke kelas masing2. kelas micro tadi habis awal (tu yang aku suke tu=p), so aku pergi ke kiosk kat area center tu, nak beli barang sikit. tengah aku sibuk nak bayar tetibe ade orang call.

"aish...sape pulak la ni?ana kot" aku kate dalam hati.

tengok2 nama boss aku time practical dulu terpampang kat skrin nokia 1200 aku (ye...aku mmg pakai enset murah je...huhu~).

"apehal pulak dia call ni?"

"assalamualaikum." dia bagi salam.

lepas aku jawab salam aku pun tanye la kenape dia call. dia kate saje je.

"biar betul boss aku nih"

buat pengetahuan korang, tak bersembang sangat dengan boss aku ni time practical dulu walaupun kat dalam ofis tu cuma ade 7 org staf je. sebabnye? haa...sebabnye aku cuak tengok dia. muka garang semacam. tapi dia baek sebenarnye. aku masih ingat time bebudak engin kene submit EIT report dulu, hari yang nak kene submit tu aku pegi ke ofis kilang tu untuk mintak sign boss aku. dah la semalamnye dia kene marah dengan boss yang lagi atas sebab aku belum bagi EIT report kat company. dia kene hamun time meeting company. tapi dia juz ckp cani kat aku time aku datang mintak sign dia tu.

"ngko baru nak datang ari ni?aku dah kene hamun kaw2 nye semalam. adui....xpe la. kang dah keje jangan wat cani lagi tau"

peh...aku ingat nak kene marah dah tadi.huhu....naseb baek~ =)

pastu nak blk ke uia plak utk submit report tu before pukul 5pm. jam skang dah pukul 3.30pm. hujan pulak lg.

"ko balik uia ni naik ape?" dia tanye

"KTM je en. faizul" aku jawab.

"sempat ke sampai uia?takpe la...meh saya antarkan awak kat stesen KTM" dia offer.

on the way tu dia sembang la pasal ape yang aku patut buat lepas aku grad sementara nak cari keje. dia suruh aku sambung master tapi aku memang dah malas nak study dah. huhu...=p

~*~*~*~*~*~*~

ok...sambung balik cite td.

"ko abes study bile?" dia tanye.

"insyaAllah april 2010, harap2 la takde pape terjadi (repeat subject)" aku jawab.

"aih...xkan orang pandai pun sangkut kot"

"pandai ape nye?dah 4 subjek dah saya repeat...huhu~"

"haah...ko x cukup pandai sebab x dapat jawab soklan math yang aku bagi dulu" (time practical dulu boss aku ni pernah bagi math puzzle...lame gile aku pikir...haha)

dia sambung lg "ok la, belajar la leklok. kang dah grad jgn mintak keje kat company yang kecik2 macam APM ni (tempat aku practical). try la mintak petronas ke.....try je. kite xtau rezki kite cane."

then dia pun akhiri la pbualan tu. 3 minit 28 saat duration nye. huhu.

jauh kat sudut hati aku ni aku suke boss aku ni hah. dia baek. tapi mebi sebab jawatan dia tahap pegawai atasan buatkan staf sume takut sket nak sembang sempoi2 dengan dia. kadang2 aku pasan jugak benda ni sebab ade masenye dia try nak sembang2 dengan aku. pape pun. time kaseh en. faizul! =)

p/s: dia siap penah suruh aku cari awek budak uia. "kan ramai je awek2 lawa kat uia" katenye. tengok2 aku ikut la pulak cakap dia. dah ade pun skang ni. huhu~ =p

Monday, December 28, 2009

kenapa perempuan suke pakai kasut tumit tinggi?

kadang2 aku tertanye2 jugak pasal ni. mmg la jwpn standard supaya jd lebih attractive. setahu aku, bile pakai kasut tumit tinggi ni tumit jd sakit2 n kadang2 bleh sebabkan sakit blakang. kalau betul la demikian, kenapa perempuan still pakai kasut tumit tinggi ni?sesape yg tau tlg share sket. huhu~

aku ade tbace satu thread pasal ni. debat kaw2 nye. ni salah satu hujah kenapa ppuan pakai heels:

"women in heels are great. it elongates the legs, causes the calf muscle to flex giving the leg more curve and make their ass look better"

disebabkan thread tu dlm forum mat saleh (yg aku rase rata2 non-muslim la kot), so sure la xde persoalan pasal aurat. tp bg kite org islam, kalau btul la quote kat atas ni adalah sbb utk pakai heels, so aku rase pemakaian heels ni bleh mendorong kpd mendedahkan aurat la. same ade dgn menggalakkan pakai skirt atau seluar ketat (sbb quote tu kate supaya kaki n punggung nampak lebih menarik).

so kalau org yg berbaju kurung plak ape sebabnye diorg pakai heels?utk tambah tinggi?sbb ade yg kate ppuan yg tinggi nampak lebih menarik. hmmm....maybe kot. tp aku prefer ppuan pendek (walopun awek aku lg tggi drpd aku...huhu~)

kongsi pendapat anda=)

Monday, December 21, 2009

sepi

huhu....bkn nak wat suspen yek. tajuk cam dramatik je. tp bkn dramatik mane pun. in fact, x dramatik langsung sbenarnye. juz nak cite pasal diriku yg telah lama mnyepi dr blog aku sendiri. huhu~

lebih dua bln gak la dah x post pape kat blog ni. sbb bile ade idea, pc xde dpn mate. bile dah duk dpn pc, xde idea plak. adui~

so nak cite pasal ape yek?nnt la aku pikirkan. jumpe lg~ =p

Monday, October 5, 2009

nominated by UN as the best poem of 2006

photo by AhXiong of photomalaysia.com

When I born, I black
When I grow up, I black
When I go in Sun, I black
When I scared, I black
When I sick, I black
And when I die, I still black


And you white fellow
When you born, you pink
When you grow up, you white
When you go in sun, you red
When you cold, you blue
When you scared, you yellow
When you sick, you green
And when you die, you grey
And you calling me colored?


written by an african kid

Monday, September 21, 2009

eidulfitri 2009: perut terisi sudah...rohani pun terisi jua

salam...

eid mubarak. maaf zahir batin.

utk pengetahuan anda. ini adalah kali ke-4 aku try utk publish post ni. kalo x dpt gak xtau la. ni sume sbb tenet syik down. elok je aku menaip rupenye tenet dah down. so bila nak publish terus ilang la sume. tpakse taip blk. tensen dah ni. last2 aku g cc je hah. lg senang. huhu








family photo


ok...mane nak mula yek? baeklah...cite pasal baju raye dulu. baju raye aku thn ni adalah baju raye yg same sejak dua kali raye yg lepas ni hah. sbbnye bdn aku dah x membesar same ade dr segi ktinggian mahupun kelebaran. so pakai je la baju melayu maroon ni (kaler maroon ni ex aku yg suggest dulu. dia kate aku seswai pakai kaler nih. ntah ye tidak la...huhu)





kazen n adik aku


raye kali ni menggabungkan 3 family (family aku, family auntie fadhil n auntie tah). mak aku masak soto. auntie fadhil masak nasi beryani resepi keluarga turun temurun. auntie tah plak bawak arisa yg mama (maklong aku tp aku panggil dia mama sbb dia pnah jaga aku n abg aku time kitorg kecik dulu) kirimkan. arisa ni adalah sejenis makanan arab yg diperbuat drpd oat n ayam. dimakan dgn madu, sos cili n air perahan limau nipis. sedap! so raye ni mkn best gak la aku nih...hohoho...






kek coklat mak aku wat. tinggal ni je utk aku T_T








arisa







ok la. cukup dgn isu pengisian perut. nak cite pasal pengisian rohani plak.

time raye smlm, aku sempat ikut auntie fadhil g umah kwn dia.anak kwn dia ni (iqbal namanye) kwn aku gak sbb dia ni kwn kpd kazen aku. so kenal dia thru kazen aku tu la. kekadang time aku ikut lepak kat maple ngan kazen aku dia pun ade skali. ayahnye si iqbal ni (pakcik omar) adalah bekas motivator kat MAS. so bila dia sembang mmg best. tp dia x sembang kosong. xde hu ha hu ha x tentu pasal n xde isi. pd aku, dia ni alim gak la orgnye. last2 dia nye sembang tu dah jd cam tazkirah plak. huhu.

dia kata, "faiz, manusia ni kalo dia pemurah kat dunia, Allah akan jd lg pemurah pd dia kat akhirat nnt. tp kalo manusia eksen kat dunia ni tgk la Allah nye eksen kat akhirat nnt. so rezki yg Allah bg xyah kite sorok2 takut nak share ngan org sbb setiap yg kite beri Allah akan bagi blk berkali ganda. producer filem, david teoh pun amek iktibar dr ajaran islam ni. dia sendiri ngaku hakikat tu sbb tu bila filem dia untung sket dia sedekah n blanje org. tp producer melayu xde plak nak wat camtu. kekayaan n pangkat buatkan manusia mudah lupe n sombong. sbb tu Allah x jdkan sume manusia kaya. kalo x mmg sume org idup mewah je."


pastu dia tanye aku, "ape nabi kata?" aku jwb xtau. "sebarkan salam."

"ape malaikat kata?" aku geleng. "janji Allah tu benar n azab Dia mmg sgt pedih."

"ape Allah kata?" aku geleng lg. " doa la padaKu. mintak la padaKu. jgn la sombong sgt."

pastu dia pesan kat aku, "jd la org yg memberi manfaat kpd org di sekeliling kite. nnt dah jd engineer jgn tau wat bangunan pastu blk umah x peduli hal masyarakat. kite ni org islam kena hidup bmasyarakat. kena amek tau hal umat. kalo kite wat hal sendiri je Allah akan cabut islam dr tengkuk kite."

aku pikir blk. btul gak kata dia. bagus gak aku ikut auntie fadhil g beraye kat umah pakcik omar ni. hmm...








light graffiti








bunga api








makcu n her fans



light graffiti guna bunga api n torch light

Monday, August 24, 2009

bila menembak sampai terlupa solat

artikel ni aku tulis dlm satu thread kat duniafotografi.com & photoskool.net and then aku copy paste kat blog aku nih. baca la yek...huhu...

salam...
thread ni ade unsur2 keagamaan. harap mod lepaskan thread ni sbg peringatan sempena ramadhan ni. tq

sy rase isu solat ni jarang dibincangkan dalam forum2 sebegini (bukan forum2 keagamaan). sy lebih aktif dlm forum photomalaysia.com (PM). tp memandangkan kebanyakan ahli PM adalah dari kaum Cina yg sy kira bukan Muslim, maka sy rase lebih baik isu ni di bincangkan dlm forum ini sbb sy difahamkan kebanyakan ahli forum ni adalah Melayu. lebih2 lg skang ni bulan ramadhan. jd ade baiknye kite muhasabah skit diri kite masing2.

tak dinafikan bahawa bila kite keluar outing utk shoot, mmg kite layan abes la. sungguh2 nak dapatkan shot yg terbaik. tp kadang2 ade antara kite yg terlalu asyik sampai terlupa nak solat. waktu2 yg perlu kite bg perhatian ialah zohor,asar dan maghrib sbb kite kluar shoot time zohor, kadang kite selesai outing time maghrib. dan kebiasaannye asar akan 'terkorban' dan sememangnye waktu asar adalah salah satu waktu solat yg paling senang utk kite tlepas disebabkan ambil mudah atau sikap suka menangguh solat. waktu maghrib x usah cerita la. nak dpt sunset shot punye pasal maghrib pun burn.

sy penah keluar outing dgn kwn2 dan disebabkan x ade transport, sy terpakse la tumpang kereta diorang. bila dah tumpang kereta org, kena la ikut ke mane dia nak pergi. jd bila kwn2 tu x solat, kadang2 terpakse mintak berhenti kat stesen minyak utk buang air padahal sebenarnye nak pergi solat. nak ckp pun serba salah sbb takut ade yg kecik ati plak kang.

waktu TT pun same. kebiasaanye kite anjur TT time mlm. kadang2 ade antara kite yg mula gerak ke tempat TT lepas mghrib. jd solat isyak sepatutnye dlakukan lepas TT. tp kalo dah TT pun meleret sampai ke subuh ape citenye solat isyak td....adeh...

sy juga nak mengingatkan penganjur seminar/workshop/kursus/klinik fotografi supaya beri perhatian pd isu ni. sy pnah join satu workshop anjuran satu forum nih. tenaga pengajarnye org melayu. start kursus pukul 1pm (blm masuk zohor). abes kursus dah nak dekat pukul 8pm (dah maghrib). jd ke mane asar semua peserta dan juga si pengajar td? kalo ade antara antara peserta yg tergolong dlm kategori musafir maka mudah la skit sbb bleh jamak. siap bleh qasar lg. org tempatan la yg payah skit. skali lg...pengajar wat dono je. kalo pun dia tu mmg jenis x solat fardhu (solat raye ade la kot), kena btimbang rase skit la kat peserta2 kursus tu kan. nak sound pengajar pun rase x sedap la plak kan...jd lain kali pengajar kena take note la benda2 mcm ni.

sy nak bg satu contoh yg baik kat sini berkenaan sorg kaki kamera yg jaga pasal solat ni. x heran la sbb dia tu ustaz. tp ustaz pun manusia mcm kite sumea jugak kan. jd ustaz atau x bukan la isu kat sini. maybe ade yg kenal dia ni. dia guna nama samaran 'annamir' kat flickr. kalo kat PM dia guna nama samaran 'ayambrand'. bln jun lepas sy ade pegi ke Darul Quran (DQ), tempat dia mengajar utk shoot gamba sunset kat sane. sesape yg penah pegi DQ mesti tau DQ nye landscape mmg cantik. dgn masjid kat tepi tasiknye. dgn bukit bukat sbg latar blakang. mmg cantik la. sy, ustaz annamir dan ustaz buyie pun shoot la sunset. diorg ni mmg btul2 jenis yg semangat nak shoot. tambah pulak lg semangat nak ajar sy benda2 yg sy x tau. sy btul2 rase bterima kasih sgt kat diorg. tp yg sy nak highlight kat sini pasal solat. walaupun kami shoot sunset (waktu maghrib la kan), tp kami still sempat solat berjemaah. jd nak dapatkan shot sunset yg baik x memerlukan kite utk meninggalkan solat. solat tetap kena buat.

harap isu ni lebih dititikberatkan pd masa akan dtg. mari la kite mula jaga solat kite dr saat ni jugak. mulakan perubahan dr ramadhan ni. semoga contoh kejadian dpt dijadikan iktibar dan bukanlah niat sy utk mengguris hati sesape.

p/s: sy juga mengaku yg diri ni kurang keberanian utk tegur benda2 cani semasa kejadian berlaku. so ngan sy2 skali pun tpakse la tinngal solat sbb nak jaga ati. kalo org yg kuat iman mesti direct je tegur. so kelemahan sy ni mmg sy mengaku la yek. haih...

p/s: ape pandangan anda sume?

Tuesday, August 18, 2009

i look older than my age...haih...

has anyone told you that you look older than your age?or maybe someone had called you 'pakcik/makcik'? well....i've gone through these situation quite a number of times. these are the list of 'the unfortuinate events' for me....haha...

1) when i was in form 5, a form 1 student asked a friend of mine (dia pun form 5 gak tp suka lepak ngan bbdk form 1)...

"abg fir, abg faiz tu tingkatan 6 ek?" that boy asked him.

"eh, sekolah kite mane ade bdk tingkatan 6." he explain.

then the boy asked again, "so dia
repeat SPM la yek?"

sungguh baik kata-katamu itu wahai budak... down.....


2) it happens during the semester vacation on november 2008. i was working at Hotel Seri Malaysia Bagan Lalang to earn some money to fund for my nikon D80. this is the conversation with a colleague on my first day there.

"sebelum ni ko kerja kat mana?" she asked.

"saya x kerja, masih blaja lg, kat UIA," i told her.

"berape umur ko?" she asked sambil wat muka hairan.

"22," i replied.

"ooo...ingatkan 30. nampak matang. ye la kan, blaja tinggi2 tu yg wat nampak matang tu." she said.

blaja tinggi2 wat aku nampak matang. what the heck....hampeh btul...


3) one day when i was doing my intership, i went to a bank to deposit the cheque of my internship allowance. on the way to the bank, i walked pass two school girls (13-15 years old i think) who were asking for donation.

"derma utk anak yatim, pakcik..."

PAKCIK? i'm not even 10 years older than you are.

down lg...


4) the latest one happens last week. i was riding a KTM commuter train to midvalley. a guy who sat next to me was trying to start a conversation.

"nama sape?" he asked.

"faiz," i answered and then he introduced himself, telling that he live in seremban but work in KL...blablabla...

"umur awak?" he asked. and i know what will happen next.

"oktober ni msk 23," i replied and he responded ,"ooo...ingatkan 25. sy pun nampak tua. awak rase umur sy brape?"

i dont really care about that but to be nice, i have to answer lah...."29?"

"27," he replied. then the train arrived at the midvalley station.

haih....

have you faced a similar situation? tell your story on the comment section=)

Sunday, August 16, 2009

kuala lumpur photography festival



this is the first KLPF for me. i could not make it last year as i have another plan. so for this first time, i'm not going to be juz another visitor; i'm one of the volunteers at those booths. actually i was volunteering to be at the photomalaysia.com's (photomalaysia.com = PM) booth. that is the photography forum which i'm active the most. to my luck was a free PM t-shirt for the volunteers sponsored by khoking from shashinki...thanks boss=)....




it was a great feeling to be allowed to enter the exhibition hall before the visitors (as i was one of the committees lah)....hehe....but to be at the booth from 11am-9pm was not the best thing to do. luckily, the PM's booth was located at the corner of the exhibition hall, just at the entrance of the seminar room where all the free seminars were held. i had my time on two sessions of seminar; "my greek holiday" by azul adnan and "capturing memories of event" by sidney something (i dont remember lah...).



gaya serius


gaya tidak serius


i was also lucky that our booth was near to a couple of booths that proveide model to be shot. well....of course i shoot them. pretty girls maaa....who dont want to shoot? hehe=p



she was not a model but very cute lah...hohoho (tumbuh tanduk)


i also get to try out the nikon D3x attached with nikkor 400mm f2.8. really huge and the performance is superb. the autofocus is really fast. the moment i shoot with them, "fuiyooo!" came out from my mouth. haha....so jakun lah...but what to do? first time maa...

tembak with nikon D3x and nikkor 400mm f2.8. price? dont ask me...T_T


it was a good thing to be a volunteer as i get to know more people especially the ones from PM. all these while i only know the during online. now i had the chance to meet them personally, chat with them and shake their hands. i was very happy. really.

im planning to be a volunteer again next year. but the next main event for PM is the PM photo exhibition. i'm looking forward to it=)

at the entrace before leaving

Thursday, August 6, 2009

satu hari satu foto (episode 13)


photo taken during the pre wedding photo workshop by ahmad fairus. the mission was to get a silhouette of the couple. i got the spike or the star effect by using small aperture (f36 if i'm not mistaken) in aperture priority mode. but the silhoutte of trees behind of the couple are a bit distracting which make the couple almost unnoticeable.

Wednesday, August 5, 2009

IIUM Invitational Taekwondo Championship

















15th IIUM invitational Taekwondo championship is around the corner (7-9 august 09). this year, like the previous years, i will not be the IIUM player. i'm the asst. director II for this event. so aku xkan mengalami kesibukan tahap cipan macam tahun lepas....relax sket...huahuahua...

and these are few moments yang aku still ingat sepanjang aku terlibat sebagai committee tourney sejak 2007:



1) saat kena lecture dengan team manager from university mane ntah. abg anep yg kena lecture sbenarnye tp aku pun ade kat situ. so ngan aku skali pun kena la...adeh... (2007)

2) help the PC committee members to setup the bout chart sampai ttido kitorg sume in that OR (female sport complex meeting room). aku and mukhsin tido bwh meja...huhu...(2007)

3) time jaga weigh-in machine for weigh-in inspection. time ni kitorg bajet sume peserta berpakaian sopan. so aku jd tukang tgk berat peserta while kak chumie record their weights. sampai peserta dari UITM timbang berat aku xtau nak pandang mane. yg laki tu aku x heran la. ni yg pompuan pun duk pakai baju adik dia and seluar plak juz pakai tight atas lutut. tak tenang aku dalam menjalankan tugas....haha...pastu aku suh kak chumie tuka tempat ngan aku n aku plak yg record berat diorg.haih...(2007)

4)time berserabut n tension wat keje game technical. subcom dah la 3 org je. siap kena marah2 ngan org lain lg.hampeh...bz gile babi la time tu. nasib baik ade yg sudi tlg...tq2....(2008)

5)time menokok tambah pada bout chart (setelah bout chart ditampal untuk tatapan umum) akibat error or update yg ttiba ade last minit. seperti biasa, bg advantage kat tuan rumah. ini telah membuatkan player dari universiti lain sume jadi x puas hati. sambil aku author bout chart tu bleh plak diorg mengata kat blakang aku. aku dgr pulak tu. diorg kata "ape pasal uia dapat bye je? xpe...xpe...nani kite wat tornament kite bg bye plak kat player2 kite" (2008)

6) time org tgh bg hadiah utk each category, aku n dila kelam kabut kira medal tally utk setiap university sbb nak tentukan overall champion. nasib baik sempat. n the best part was...the champion was IIUM....wohooo! congrats guys=) (2008)


so aku harap tahun ni punye tournament akan jd kenangan yg indah wat TKD members sume. ni mungkin kali terakhir aku jd committee utk IIUM taekwondo championship...huhu

Tuesday, August 4, 2009

how to make your signature?

these are two links that will help you (and myself as of course) to make a signature for your photos.

http://www.myjanee.com/tuts/brush/cbrush7.htm

http://allofgraph.blogspot.com/2008/...photoshop.html

p/s:actually i got these links from a forum. takot terlupe so i post them here. hehehe...

photo service update

PERKAHWINAN (NIKAH/BERTUNANG & KENDURI)

Pakej A (RM850)
  • 120 keping gambar (4R)
  • 1 unit sticky album (13in x 13in)
  • Salinan gambar di dalam DVD (tiada had)
  • Percuma 1 keping gambar berukuran 11R
  • Percuma 1 sesi outdoor portraiture

Pakej B (RM1100)
  • 1 unit custom album (12in x 8in)
  • 120 keping gambar (4R)
  • 1 unit sticky album (13in x 13in)
  • Salinan gambar di dalam DVD (tiada had)
  • Percuma 1 keping gambar berukuran 11R
  • Percuma 1 sesi outdoor portraiture



AQIQAH / BIRTHDAY PARTY / JAMUAN

Pakej C (RM650)
  • Acara 3 jam
  • 120 keping gambar (4R)
  • 1 unit sticky album (13in x 13in)
  • Salinan gambar di dalam DVD (tiada had)


KONVOKESYEN (PORTRAITURE)

Pakej D (RM350)
  • Acara 3 jam
  • 120 keping gambar (4R)
  • 1 unit sticky album (13in x 13in)
  • Salinan gambar di dalam DVD (tiada had)
  • 1 keping gambar berukuran 11R
** Untuk sesi berkumpulan, caj RM200 bagi setiap seorang. Setiap seorang akan mendapat 4 item di atas (120 keping gambar 4R, 1 sticky album, DVD, 1 keping gambar 11R)


    Pakej E (RM250)
    • Acara 2 jam
    • Salinan gambar di dalam DVD(tiada had)
    • 1 keping gambar berukuran 11R
    ** Untuk sesi group portraiture, caj RM100 bagi setiap seorang



    * Tambah RM150 untuk upgrade sticky album kepada custom album.
    * Tambah RM250 untuk menambah 1 unit custom album.
    * Tambahan RM50 bagi setiap penambahan 1 jam




     Sticky Album



    Custom Album




    **Cara pembayaran adalah seperti berikut:
    - 30% sebelum event
    - 40% semasa event
    - 30% selepas event (penyerahan album gambar)

    ***sila bank in ke akaun

    MOHD FAIZ BIN MD RAZIM
    no akaun: 1105-0062915-52-6


    Bagi mendapatkan maklumat lanjut atau temujanji, sila hubungi:

    019-3671646

     lensajingga@yahoo.com

    Wednesday, July 15, 2009

    it's the time to use the reminder and planner

    i remember my old days (xde la dahulu kala sgt) in MCIIUM where i had been busy with so many programs. i am the president of MCIIUM taekwondo club and an FRC member then. lack in management skills caused me to forget some of the jobs which i had to do. then one of my committee members, a girl to be exact, told me in a very lemah-lembut way...(jgn mimpi la...kena marah kot...huhu),

    "ape guna reminder kat henfon ko tu?".

    then i thought, "betul gak yek".

    and just after that i started to use the reminder.huhu

    4 years had passed since those busy days and lately i found myself depends on this tool again. plus a new one, a planner which i had bought at koperasi uiam. why?am i that busy nowadays? frankly....no. but that day will come.

    firstly because i'm doing my FYP this semester. so i need them to remind me for my appointment with my supervisor.

    secondly, i've just got a potential customer for my wedding photographer service. thus they are essential for me. i had to entertain the customer since they say that 'customer is always right'. if they want to meet me at a particular place and time, so i have to be there at the promised time. and these tools will help me so that i will not forget....hopefully...

    another usage, to remind me about any event, photo shoot outing, meeting someone to buy photography equipments and so on.

    i hope everything will go well this semester. my studies, projects, hobbies, business,...bla...bla...bla...


    Monday, July 13, 2009

    Police Open Fire - Shoot Husband Trying to Protect Her

    Story Highlights

    Stabbed to death by a man convicted of insulting Islam -Muslim women killed in courtroom while testifying against German manMan convicted of calling Sherbini a "terrorist," "bitch" and "Islamist"Many shout hostile slogans against Germans during her funeralMarwa Sherbini, 31, was stabbed to death by Alex W, who, even though the entire court witnessed the whole thing - is only held on suspicion of murder.
    Ms Sherbini had sued her killer after he called her a "terrorist" because of her headscarf. German prosecutors have said the 28-year-old attacker, identified only as Alex W, was driven by a deep hatred of foreigners and Muslims.
    Local Muslims are saying, "Now see who are the real terrorists"
    Marwa Sherbini brought a judicial complaint against her German neighbor who had harassed her for calling her a terrorist. Why? Because of her hijab. She won her case, but the German man appealed the case. As she was preparing to testify in the appeal, the German attacked her with a knife ...in the court, stabbing her 18 times and killing her. Her husband, who is doing a post-doc at the Max Planck Institute, attempted to intervene, and was stabbed by the attacker and shot by the security guard (who of course assumed that he was the aggressor). The husband is in the hospital in critical condition. The victim herself was a highly-educated professional (a pharmacist with post-graduate training, I believe, but was having trouble obtaining employment in Germany at least in part because she refused to take off her hijab). While it has been a non-event in Germany, it has provoked an emotional response in Egypt, where she has been adopted as a national hero – a street has now been named after her in Alexandria.
    Police opened fire on Alex W. who had stabbed her 18 times and was then attacking her husband, Elwi Okaz - Gun fire hit Okaz while he was trying to save his wife now he is hospitalized in critical condition..

    The case has attracted much attention in Egypt and the Muslim world.
    'Sherbini Being Call a Martyr'
    Medics were unable to save Ms Sherbini who was three months pregnant with her second child. Her three-year-old son was with the family in court when she was killed.
    Alex W and Ms Sherbini and family were in court for his appeal against a fine of 750 euros ($1,050) for insulting her in 2008, because she was wearing the Muslim hijab (Muslim covering similar to Catholic nuns).
    Newspapers in Egypt have expressed outrage at the case, asking how it was allowed to happen and dubbing Ms Sherbini "the martyr of the Hijab".
    Senior Egyptian officials and German diplomatic staff attended the funeral in Alexandria along with hundreds of mourners.


    How many minutes does it take to make 18 stabs??? And afterwards the attacker had time to stab the husband... And was the court security guards doing during those times???

    Thursday, July 9, 2009

    it all adds up

    ROMANCE MATHEMATICS
    Smart man + smart woman = romance
    Smart man + dumb woman = affair
    Dumb man + smart woman = marriage
    Dumb man + dumb woman = pregnancy

    OFFICE ARITHMETIC
    Smart boss + smart employee = profit
    Smart boss + dumb employee = production
    Dumb boss + smart employee = promotion
    Dumb boss + dumb employee = overtime

    SHOPPING MATH
    A man will pay R200 for a R100 item he needs. A woman will pay R100 for a R200 item that she doesn't need.

    GENERAL EQUATIONS & STATISTICS
    A woman worries about the future until she gets a husband. A man never worries about the future until he gets a wife. A successful man is one who makes more money than his wife can spend. A successful woman is one who can find such a man.

    HAPPINESS
    To be happy with a man, you must understand him a lot and love him a lot. To be happy with a woman, you must love her a lot and not try to understand her at all.

    LONGEVITY
    Married men live longer than single men do, but married men are a lot more willing to die.

    PROPENSITY TO CHANGE
    A woman marries a man expecting he will change, but he doesn't. A man marries a woman expecting that she won't change, and she does.

    DISCUSSION TECHNIQUE
    A woman has the last word in any argument. Anything a man says after that is the beginning of a new argument.

    HOW TO STOP PEOPLE FROM BUGGING YOU ABOUT GETTING MARRIED
    Old aunts used to come up to me at weddings, poking me in the ribs and cackling, telling me, "You're next." They stopped after I started doing the same thing to them at funerals.

    Wednesday, July 8, 2009

    pakej servis jurugambar perkahwinan

    pakej A (RM200)

    -1 photographer
    -Event 4 jam
    -DVD softcopy gambar (unlimited)


    pakej B (RM300)

    -1 photographer
    -Event 4 jam
    -100 keping gambar (4R)
    -DVD softcopy gambar (unlimited)


    pakej C (RM400)

    -1 photographer
    -Event 4 jam
    -100 keping gambar (4R)
    -sticky album
    -DVD softcopy gambar (unlimited)
    -free 1pc gambar 8R


    pakej D (RM600)

    -2 photographers
    -Event 4 jam
    -200 keping gambar (4R)
    -sticky album
    -DVD softcopy gambar (unlimited)
    -free 1pc gambar 8R

    *RM50 bagi setiap penambahan 1 jam
    *harga pakej adalah bagi perhidmatan dalam negeri Selangor dan KL sahaja.

    Monday, July 6, 2009

    the return of the king

    anybody watched last night's wimbledon gentlemen single final match? i only manage to watch until the end of the 3rd set and then....kroh...kroh...

    i woke up at 4am and it was already over...dem betul!....

    this morning i turned on the TV to watch omnisport on channel 811 but there was no omnisport because there was CONCACAF gold cup live match...hampeh...tepakse la aku surf tenet...

    congrats to roger federer....i'm sure all of his fans have been waiting for 'the return of the king'... ( quoting the title of the 3rd part of the lord of the rings movie....huhu...)

    why 'the king'? well....i think that is one of his nickname other than 'fedex' and 'the swiss maestro'....so....hail the king!...hehe...

    as for andy roddick, it was a brilliant play. credit to him. he deserves it. but unfortunately he is playing in the era of roger. now federer leads head-to-head record by 19-2. but i think this will be the turning point to andy's career...gudluck andy=)

    here are some quotes regarding the match (including the ones from the last year final)

    1) “Write what you want,” he had said at the time, his eyes red and stinging with despair.

    2) “Losing in Paris was nothing. This (lost in 2008 wimbledon final to nadal) is a disaster,”

    3)When Roddick was asked if he struggled to stay positive after losing the second set, he replied: “You know, at that point, like everything else, there's two options: you lay down or you keep going. The second option sounded better to me."

    4)“I used to get nervous when a friend would come watch me play as a kid, and then it was my parents, and then it was legends and people I really ‑‑ who meant something. Today it's okay. Today anybody can come and watch me play. I don't get nervous anymore. Today with Pete it was a bit special, you know. When he walked in and I saw him for the first time, I did get more nervous actually.” The ice-cool Roger Federer proves that he is just as human as the rest of us.

    5)"Liberate this man. Well done, Andy." A sympathetic journalist fights for freedom in the press conference.

    p/s: looking forward to US open in august. 'the king' will be hunting for his 6th straight US open titles at the flushing meadows...

    Sunday, June 21, 2009

    oh my speedlite!

    if the photography shoot out is a football match, then this will be my first eleven for now.

    1) nikon D80 body (C)
    2) nikkor 18-55vr
    3) nikkor 55-200vr
    4) nikkor 50mm f1.8
    5) lowepro orion trekker 2
    6) reflector
    7) ML-L3
    8) raynox DCR250
    9) cap ayam's macro/wide converter
    10) stein-zeiser tripod
    11) CPL filter

    p/s: the speedlite sb600 will not be in the team for the next 2-3 months due to 'injury'. need to be sent to nikon service centre....T_T

    CERAI, POLIGAMI & kerja paling hina atas muka bumi!

    hoho...lama dah x post pape...nak post skit la...dlm BM je sbb payah skit nak sembang hal ni dlm BI.

    ape perkaitan dua perkara di atas?

    secara am: cerai menamatkan hubungan suami isteri. poligami menambah satu lagi hubungan suami isteri.

    kebiasaannya: cerai berlaku bila si suami mintak nak kawen lagi. si isteri yang biasanya mintak cerai.

    nape aku nak sembang hal ni? sbb hal ni jd panas skit dlm sebulan lepas ni. pasal kes ustaz akhil hayy la. dan dlm kes aku pulak, sorg akak kat ofis aku ni tgh dlm proses rujuk semula (dia cerai sbb laki dia mintak nak kawen sorg lg namun x jd atas sbb2 tertentu). akak ni cukup anti laki yg poligami. pd dia sume laki yg poligami ni same je. gatal k***k katanye. n dia ni plak seboleh2 nak brainwash aku dgn buruk2kan laki yg poligami. maka isu ni sgt relevan la bg aku...huhu...

    where do i stand?

    aku x amek mane2 side. sbb dlm kes akak kat ofis aku tu, si suami dia sah2 x mampu dr segi nafkah. so baik jgn wat dosa akibat x mampu bg nafkah. tp aku tetap x setuju dgn cara dia memburuk2kan laki yg poligami.

    mmg alasan standard ppuan x bg poligami ialah dgn mempertikaikan keupayaan suami dlm memberi nafkah. ayat skema: "aku ni pun dia x mampu nak sara, ade ati nak tambah sorg lg". pd aku la, bg kebanyakan ppuan, kalo pun suami diorg sekaya bill gates, tetap diorg x bg poligami walopun sah2 la mampu dr segi material. maka golongan2 ppuan ni mula la cari alasan lain plak. sampai yg dah tahap cipan gile, ade yg pertikaikan keupayaan seksual suami. dia duk marah si suami nak kawen lg, menggatal la kononnye...tp dia bg alasan camtu...sama2 gatal la tu...adui...

    aku teringat kat satu email yg aku baca dulu. ade si ppuan ni kata suami dia x mampu dr segi material. dia kata dia akan bg suami dia kawen lg kalo suami dia bleh bg dia 2 biji banglo 4 tingkat, kereta mewah, 10 org gaji n mampu 'layan' dia setiap mlm dgn dua round setiap kali.

    jd mari kita kaji kata2 dia ni. ni sume KEPERLUAN ke KEHENDAK?setahu aku si suami mesti beri nafkah kepada isteri. nafkah ni termasuk yg zahir n yg batin. dan mengikut fahaman aku, nafkah kat sini merujuk kepada keperluan (makan minum, tempat tinggal, pakaian n keperluan lain).

    so ladies....x payah la bg alasan suami x mampu la, x bleh berlaku adil la n ntah pape lg alasan la. kata je la yg ko sendiri xnak dimadukan. x payah la buruk2kan suami.

    n bagi kes akak kat ofis aku tu, mmg x patut la suami dia kawen lain. si suami tu pun keje x menentu. tp aku still sempat counter brainwash akak tu. ape hujah aku?

    "sy faham perasaan ppuan. sy x bleh jamin yg sy xkan poligami sbb tu sume benda yg blum jd. tp kalo bleh, sy nak kawen satu je la. sy x sanggup bg isteri sy bsedih (tp kalo isteri aku layan aku mcm cipan (a'uzubillah), tpakse la aku cari lain...huhu). tp kite x bleh pandang buruk kat laki yg poligami. dia kawen dia dpt pahala. walopun dia mampu n adil tp sbb prejudis kite duk mengata dia, ckp blakang kat dia, kata dia gatal x cukup sorg bini n mcm2 tohmahan lg. kite dpt dosa. dah la kite xde kena mengena dlm perkahwinan dia, tp kite plak dpt dosa. sbb ape?sbb sikap prejudis n x reti jaga mulut. sy rase la kan kak, kalo la Muhammad saw tu bukan nabi Allah, mesti akak duk mengata baginda jugak disebabkan sikap prejudis akak tu."

    dia terdiam.

    aku rasa mesti ramai ppuan yg mcm akak tu. n kalo la x disebabkan mengata baginda rasulullah tu berdosa, mesti ppuan2 sume dah mengata baginda. ingat sayidatina aisyah x jeles ke kat madu2 dia? tp dia tau la nak respon cane. besa la tu. sume ppuan x sanggup bermadu tp jgn la sampai mintak cerai la, pukul suami la (akak ofis tu ngaku dia lempang suami dia, maki hamun, siap cucuk jarum kat suami dia lg....marah punye pasal...huhu)

    so ni aku nye stand: jgn mengata kat org yg poligami. n kpd laki plak, poligami bukan mudah. pastikan betul2 boleh dr pelbagai segi. consider leklok sblm wat keputusan.


    berbalik pada kes ustaz akhil hayy. pd aku dia ni pun salah gak. sbb dia lama x contact isteri dia. dah isteri dia fedup call n sms x berhawab, tpakse la kuar kat tv. kalo dia jwb call n sms iateri dia, xde la isteri dia nak bwk sampai ke tv. tp bkn tu yg aku nak highlight. aku nak higlight pekerjaan paling hina atas muka bumi ni. pada aku la kan. korg rase ape agaknye pekerjaan tu?

    WARTAWAN HIBURAN (specialize in gossip)

    keje diorg wat gosip. picis gila kerja diorg ni. x perlu ade kualiti n kemahiran intelek pun nak wat keje cam diorg nih. so, nak jd wartawan gosip ni xyah ade otak!pd aku, pihak ke-3 dlm hubungan rumahtangga ustaz tu bukan waheeda tp makhluk2 ni hah. dah xde keje la tu. padahal benda kecik je pastu dibesar2kan. bila intview artis soklan nak sensasi je. haram betul. benci btul aku ngan diorg ni. bila org kritik diorg melenting, kata kalo x kerana diorg industri hiburan negara xkan maju. bajet korg wat keje mulia la. pegi la mampos! kalo xde berita pasal artis bercerai pun industri hiburan bleh bkembang la woi! dan pembaca2 gosip pun bengong jugak. baca la benda yg berfaedah skit. haih...

    p/s: tahniah kepada taqiuddin bin azman & nuradila binti omar yg telah bernikah. juga kepada abdul qayyum hadi bin mat hussin & fatihah binti omar yg akan bernikah 3 julai nih. bila la sampai turn aku...huhu

    Sunday, May 24, 2009

    "my name is muhammad ali!"

    sounds familiar? yeah...it was said by the man himself after the host of that night's match announced the winner of the match (muhammmad ali) as casius clay.

    so what?
    why do i write about it here?

    because i have other names (which were mistakenly assumed as my name)

    1) hafiz

    this is the most popular name of mine...haih...

    even my neighbour of two years keep calling me that.

    even my lecturer (in MCIIUM) keep calling my that on the last day of the semester. and my classmate had to remind her, "ustazah, nama dia faiz lah". haih again...

    2) fariz

    still ok for me...get rid the 'r' there and it'll be faiz...huhu

    3) hariz

    i got this name from a colleague when i was working at hotel seri malaysia. he's a bangladeshi. so, lantak ko lah. huhu...

    4) iz

    only one person call me with this name. she is an 'akak' at my office where im doing my EIT.

    the good side is that all the names have good meanings except 'iz' which i dont know whether it carries any meaning=p

    Tuesday, April 21, 2009

    rumahku disambar petir...

    aku tulis dlm BM je la yek...huhu

    pg smlm...sedang aku syok meneran atas mangkuk jamban...tetiba aku dikejutkan oleh dentuman petir yg kuat...terkejut aku...nasib baik rektum aku x tkeluar...huhu...

    aku ingat aku nampak cahaya merah...aku heran gak...sbb cermin tingkap tandas aku bkn warna merah...tiles dlm tandas tu pun bkn warna merah...hmm...

    pastu mak aku suh cpt2 siap n kuarkn benda2 berharga...ic n wallet la penting...document2 penting ade dlm wallet...tp aku bwk skali kamera aku...mane bleh tinggalkan bini...hehe...

    sbb ape bwk kuar brg?sbb umah aku sudah tbakar...lapisan kertas aluminium kat bumbung yg berfungsi untuk pantulkan haba sudah tbakar rupenye...so xde pape sgt la...

    kerosakan?yeah...monitor dan modem pc umah aku rosak...so skang ni aku duk online kat cc... nasib baik tv n astro x rosak gak...kalo x mesti bosan tahap dewa dewi infiniti....huhu...

    tambah satu lg kerosakan...periuk nasi...so ape lg ayah....jom kfc...huhu...

    ********************************

    ptg ni aku mula pindah ke umah sewa aku kat rawang...sbb sok start eit...77 hari kemudian semua ni akan tamat...lagha btul...dunia je semua ni...haha...

    kite jumpe lg 78 hari kemudian...tata=)

    Thursday, April 16, 2009

    engineering industrial training

    i'll be sitting for my final paper of this semester on this saturday. then i'll be going for my EIT at APM Plastics Sdn. Bhd. in Rawang. i'm quite relieve because i already have a place for the internship. the last time i heard that there were 13 more student from MME department who still dont have a place for internship. Alhamdulillah...

    do you know what's the statistic of my apllication for the placement?

    ive sent 30 resumes (to 30 different companies, of course) and wonder how many actually replied? 1 rejected me through EIT department. 1 rejected me through email. then ive got a call from APM (time tengah berak pulak tuh...huhu) told that ive been accepted. later i got calls from another two companies, also accepted me. but ive already sent the acceptance form to APM. so, from 30 applications, only 5 replies. that's only 16.67%. well....better than none. huhu...

    but despite being happywith the placement, i'm also feel a bit worry. what will happen if the boss give me an assignment and i dont know how to do/solve it? sure kena marah nanti...huhu...ni yang nebes nih...lalala~

    aaaah...faiz...think positively...your supervisor will help you. that's where i'll learn many things, i hope. so APM...here i come!

    Tuesday, April 14, 2009

    mari bermain dengan bokeh

    Apakah 'bokeh'?

    'Bokeh' berasal daripada perkataan jepun, 'boke' yang bermaksud kabur atau tidak jelas. Ia merujuk kepada rupa titik cahaya pada keadaan kabur atau out-of-focus (OOF) yang dihasilkan oleh bukaan lensa yang besar (nilai f-stop yang kecil).

    p/s: Sila rujuk artikel "fotografi:konsep aperture".

    Seperti yang telah dibincangkan dalam artikel terdahulu, aperture mampu menonjolkan subjek utama dalam gambar dengan mengaburkan latar belakang. Keadaan kabur inilah yang dikenali sebagai 'bokeh'.

    Jika kita menangkap gambar pada waktu malam dengan berlatar belakangkan cahaya lampu, 'bokeh' yang terhasil adalah sangat menarik.

    Saya tertarik untuk berkongsi sedikit informasi menarik yang baru saya baca dan pelajari melalui forum photomalaysia.com petang tadi. Dengan serta merta saya berusaha menghasilkan kesan yang sama. Apakah kesan tersebut? Di sini saya kongsikan.



    Saya menghasilkan dua buah filter daripada cardboard yang ditebuk dengan lubang yang berbentuk bintang dan hati bagi menghasilkan 'bokeh' dengan bentuk-bentuk tersebut.




    Bagi mendapatkan hasil yang baik, gunakan lensa dengan bukaan lensa yang luas. Dalam eksperiman ini, saya menggunakan lensa nikkor 50mm f1.8 dan memaksimumkan bukaan lensa kepada f1.8.




    Inilah hasilnya.

    Tanpa filter cardboard


    Dengan filter cardboard berbentuk bintang.


    Tanpa filter cardboard.


    Dengan filter cardboard berbentuk hati.


    Selamat mencuba=)

    Friday, April 10, 2009

    satu hari satu foto (episode 12)


    this is the first pic which I'd edited with frame. just to make it look more proper. i think i should start framing all the pics that i'm going to post=)

    Thursday, April 9, 2009

    fotografi: konsep ISO

    ISO merujuk kepada kelajuan filem atau sensitiviti filem terhadap cahaya. Filem yang kurang sensitif terhadap cahaya (dikenali sebagai 'slow film') memerlukan lebih dedahan kepada cahaya bagi menghasilkan gambar oleh filem yang lebih sensitif ('fast film'). Akan terdapat perbezaan satu stop terhadap gambar apabila kita meningkatkan ISO dua kali ganda atau mengurangkan setengah daripada nilai ISO yang asal.


    ISO 100 adalah satu stop lebih perlahan berbanding ISO 200.

    ISO 200 adalah satu stop lebih perlahan berbanding ISO 400.

    ISO 100 adalah satu stop lebih pantas berbanding ISO 50.

    ISO 1200 adalah satu stop lebih pantas berbanding ISO 600.


    Seperti yang telah dinyatakan pada awal artikel, ISO adalah sensitiviti filem terhadap cahaya. Maka, dengan ISO yang tinggi, keupayaan untuk merakamkan gambar dalam keadaan gelap adalah lebih tinggi.

    Nilai ISO turut mempengaruhi kualiti gambar. Dengan menggunakan ISO yang lebih tinggi, gambar akan menjadi lebih 'grainy' atau mempunyai lebih 'grain'. Keadaan ini biasanya dipanggil 'noise'. Namun, kadangkala jurugambar gemar menggunakan ISO yang agak tinggi bagi mendapatkan kesan 'grainy' pada gambar supaya gambar menjadi lebih menarik dan berseni.

    Monday, April 6, 2009

    Paid to do it, but fails to make his friend’s wife pregnant after 72 Attempts

    Paid to make her a baby, but in the end.

    A nice story, with surprising end:

    In Stuttgart, Germany, a court judge must decide on a case of honorable intentions in a situation where a man hired his neighbor to get his wife pregnant.

    It seems that Demetrius Soupolos, 29, and his former beauty queen wife, Traute, wanted a child badly, but Demetrius was told by a doctor that he was sterile.

    So, Soupolos, after calming his wife’s protests, hired his neighbor, Frank Maus, 34, to impregnate her. Since Maus was already married and the father of two children, plus looked very much like Soupolos to boot, the plan seemed good.

    Soupolos paid Maus $2,500 for the job and for three evenings a week for the next six months, Maus tried desperately, a total of 72 different times, to impregnate Traute.

    When his own wife objected, he explained, "I don’t like this any more than you. I’m simply doing it for the money. Try and understand."

    When Traute failed to get pregnant after six months, however, Soupolos was not understanding and insisted that Maus have a medical examination, which he did.

    The doctor’s announcement that Maus was also sterile shocked everyone except his wife, who was forced to confess that Maus was not the real father of their two children.

    Now Soupolos is suing Maus for breach of contract in an effort to get his money back, but Maus refuses to give it up because he said he did not guarantee conception, but only that he would give an honest effort.

    (Picture: After love making, ©Stoichiometry)

    (Text via Jialat dot Com)

    Friday, April 3, 2009

    satu hari satu foto (episode 11)


    (photo posted without any touch up. so lazy to do so....hehe)

    this is the welding section in our kulliyah of engineering workshop. i work as the welding demonstrator for first year student this semester. welding is my second favourite process. i love turning process the most=)

    Thursday, April 2, 2009

    fotografi: konsep shutter speed

    Shutter speed ialah tempoh masa sesebuah filem atau sensor didedahkan kepada cahaya yang masuk melalui lensa. Semakin lama cahaya memesuki lensa, semakin banyak kesan terhadap gambar tersebut. Jika shutter speed terlalu cepat, cahaya yang memasuki lensa adalah terlalu sedikit, maka gambar akan menjadi gelap atau underexposed. Sebaliknya jika shutter speed terlalu lama, cahaya yang memasuki lensa terlalu banyak dan gambar akan menjadi terlalu cerah atau overexposed.

    Shutter adalah sebuah komponen mekanikal yang akan terbuka untuk suatu jangka masa yang pendek, kebiasaannya kurang daripada satu saat. Bagi model kamera lama, penyelarasan shutter speed adalah pada dial yang terdapat pada body kamera manakala kamera digital kini memaparkan shutter speed pada skrin LCD sesebuah kamera.

    Nilai shutter speed adalah pecahan kepada satu saat. Ini bermakna, jika nilai yang terpampang pada skrin LCD ialah 25, maka shutter speednya bukanlah 25 saat tetapi 1/25 saat. Bagi nilai 'B' ("bulb") pada skrin LCD, shutter speednya adalah bersamaan dengan tempoh shutter release button ditekan. Ini bermakna, selagi shutter release button tidak dilepaskan, cahaya akan terus memasuki lensa.

    1/2 saat memberikan setengah jumlah cahaya kepada filem atau sensor berbanding 1 saat.

    1/60 saat memberikan setengah jumlah cahaya kepada filem atau sensor berbanding 1/30 saat.

    1/250 saat memberikan 2 kali ganda cahaya kepada filem atau sensor berbanding 1/500 saat.

    1/2000 saat memberikan 2 kali ganda cahaya kepada filem atau sensor berbanding 1/4000 saat.

    Shutter speed mempengaruhi ketajaman subjek kita. Bagi shutter speed yang tiggi atau cepat, subjek dapat dipegunkan atau 'freeze' maka ia akan kelihat sharp. Bagi shutter speed yang rendah atau perlahan, subjek akan kelihatan kabur kerana terdapat pergerakan sepanjang tempoh shutter terbuka. Shutter speed juga dalah berbeza bergantung kepada arah gerakan subjek.



    Pada kamera keluaran nikon, mode shutter priority ditandai "S". Mode ini membolehkan kita menetapkan shutter speed manakala aperture dikawal oleh kamera bersesuaian dengan shutter speed yang telah ditetapkan.

    Dengan memahami konsep shutter speed, kita dapat memanipulasikannya untuk menghasilkan gambar yang menarik. Sebagai contoh, dengan menggunakan shutter speed yang rendah, gambar air terjun atau jeram akan kelihatan menarik. Ini kerana batu-batan yang statik kelihatan sharp manakala air akan kabur dan kelihatan seolah-olah sedang mengalir.

    Satu lagi teknik yang menarik menggunakan shutter speed ialah "pan". Teknik ini memerlukan kita menggerakkan kamera mengikut arah gerakan subjek (cth: kiri ke kanan) apabila menekan shutter release button. Kita akan dapat gambar di mana subjek kelihatan statik manakala background bergerak. Teknik ini kerap digunakan dalam merakam gambar sukan bermotor seperti lumba kereta.

    Terdapat sedikit masalah berkaitan shutter speed ketika merakam gambar terutamanya bagi shutter speed yang rendah. Ini kerana pada kebiasaannya, jurugambar tidak stabil dengan sempurna. Maka gambar yang dirakam akan sedikit kabur akibat tangan yang bergetar. Bagi mengatasi masalah ini, tripod dan shutter cable release bolehlah digunakan.

    Wednesday, April 1, 2009

    fotografi: definisi dan konsep aperture

    Fotografi berasal dari dua perkataan Greek yang digabungkan iaitu "phos" (cahaya) dan "graphis" (berus lukisan) atau "graphe" (penyampaian melalui garisan atau melukis). Apabila digabungkan, maka terciptalah perkataan "photography" atau dalam bahasa melayu, fotografi, yang bermaksud melukis menggunakan cahaya.

    Apabila kita membincangkan soal fotografi secara teknikal, kita tidak dapat lari daripada 3 perkara asas iaitu aperture, shutter speed dan ISO. Dalam artikel kali ini kita akan membincangkan topik aperture.


    Aperture.

    Aperture ialah bukaan lensa atau penyelarasan iris bagi mengawal jumlah cahaya yang memasuki lensa untuk sampai epada filem atau sensor. Aperture dapat dikenal pasti melalui nilai f-number. Semakin kecil f-number, semakin besar bukaan lensa dan semakin banyak cahaya memasuki lensa. Semakin besar nilai f-number, semakin kecil bukaan lensa lalu cahaya yang memasuki lensa adalah sedikit.

    Aperture mempengaruhi depth of field dan fokus. Aperture besar (nilai f-number yang kecil) memberikan kesan deoth of field yang cetek. Ini bermakna subjek yang berada jauh di belakang subjek utama kelihatan kabur. Keadaan ini adalah sesuai untuk shoot gambar potret kerana kita mahukan subjek utama menonjol berbanding background. Maka background perlu dikaburkan sementara subjek utama difokuskan.

    Aperture kecil (nilai f-number yang besar) memberikan kesan depth of field yang lebih dalam. Ini bermakna subjek yang berada jauh di belakang subjek utama turut dapat difokuskan. Keadaan ini dalah sesuai untuk shoot pemandangan atau landscape. Ia juga turut sesuai digunakan jika kita mahu menampakan background kepada sesutau subjek utama.

    Nilai f-number kebiasaannya didatangkan dalam nilai yang standard iaitu f2, f2.8, f4, f5.6, f8, f11, f16 dan f22. Berikut adalah gambar yang menunjukkan hubungan antara f-number dengan bukaan lensa.

    Gambar diambil dari http://www.photobert.com/Photocourse/tipsfrm.asp

    f8 memberikan setengah jumlah cahaya kepada filem atau sensor berbanding f5.6.
    f5.6 memberikan setengah jumlah cahaya kepada filem atau sensor berbanding f4.
    f5.6 memberikan 2 kali ganda cahaya kepada filem atau sensor berbanding f8.
    f4 memberikan 2 kali ganda cahaya kepada filem atau sensor berbanding f5.6.

    Berikut adalah gambar dengan aperture besar dan kecil.


    Aperture besar


    Aperture kecil


    Jika kita perhatikan pada dial kamera, kita akan dapati berbagai mode yang boleh kita gunakan tidak kira sama ada manual atau automatik. Bagi kamera keluaran Nikon, terdapat mode aperture priority yang ditandai 'A'. Mode ini memberi keutamaan pada pengawalan nilai f-number lalu shutter speed dikawal oleh kamera bersesuaian dengan nilai f-number yang telah kita tetapkan.

    rujukan:

    1) wikipedia
    2) http://www.photobert.com/Photocourse/tipsfrm.asp

    fotografi: satu permulaan

    Salam. Memandangkan terdapat begitu banyak laman web dan blog berkenaan fotografi yang disampaikan dalam bahasa Inggeris, maka saya terpanggil untuk membincangkan topik-topik berkenaan fotografi dalam bahasa Melayu melalui blog saya ini. Tidak dinafikan terdapat banyak laman web dan blog fotografi dalam bahasa Melayu yang mana kebanyakannya ditulis oleh jurugambar-jurugambar yang telah lama berkecimpung di dalam bidang ini. Oleh yang demikian, blog saya ini bukanlah diwujudkan bagi menyaingi blog-blog fotografi yang telah sedia ada kerana jelas sekali ilmu fotografi saya masih terlalu cetek.

    Tujuan blog ini adalah untuk berkongsi ilmu fotografi bersama golongan yang baru berjinak-jinak dalam bidang fotografi, seperti juga saya sendiri. Dengan cara ini, saya turut perlu meningkatkan pembacaan bagi menambah ilmu fotografi untuk dimuatkan ke dalam blog ini. Diharap agar orang lama atau otai-otai dalam bidang ini sudi berkongsi ilmu fotografi atau tips dan komen-komen yang membina. Semoga anda semua mendapat manfaat, jika tidak banyak, sikit pun jadi lah=)

    picture of earth from a satelite during the recent earth hour


    i got this photo from my email inbox. seems like the campaign was not a successful one. almost the entire country of india and japan didnt switch off the lights. how about our country? it looks like there was a big yellow dragon along the west coast of peninsular malaysia;p

    meng'dump' orang atau di'dump' orang

    it has been a week since the last time i updated my blog. i dont have anything to do right now and suddenly i got these questions in my mind. do you mind answering them?

    i believe that a failure relationship is not the best experience ones have been going through. so i wonder what do you think about it. to confess to someone you love is hard enough. then what do you think about breaking up with your partner?

    please answer the questions related to you.

    1) have you ever broke up? how many time;p? (if no, then you should stop here...hehe)

    2) did you dump him/her or you were the one being dumped? (if both of you agree to end it peacefully, then you should stop here...huhu)


    if you dumped your ex, then proceed to question 3-4.
    if you've been dumped, proceed to question 5-7.

    3) why did you dump your partner?

    4) do you feel that you are guilty for doing that? how do you feel after that?


    proceed to question 8.


    5) why do you think you've been dumped?

    6) how do you feel?

    7) how do you overcome that feeling?


    proceed to question 8.


    8) do you still thinking of your ex? how long does it take to forget your ex?

    9) do you regret that you started the relationship with your ex?

    10) you're a male or female?


    your answers should be posted in your comment to this post. tq=)

    Thursday, March 26, 2009

    sehari satu foto (episode 10)


    this photo was taken during the hot air balloon fair, on the same that with the one posted in the last entry under the this label. don't know what to tell lah. juz enjoy lah!

    Tuesday, March 24, 2009

    ah beng

    Why did Ah Beng go to a movie together with his 18 friends?
    Because below 18 not allowed !

    ------------------------------------------------------------------------

    Ah Beng wants to buy a TV set. He goes to a shop.
    Ah Beng : "Do you have color TV ?"
    Salesgirl : "Yes !"
    Ah Beng : "Give me a green one, please."

    ------------------------------------------------------------------------


    Ah Beng is filling up an application form for a job. He supplied the information for the columns on Name, Age, Address etc. Then he comes to column on "Salary Expected", but he is not sure of the question. After much thought, he writes "Yes"

    ------------------------------------------------------------------------


    Ah Beng goes to a store and sees a shiny object.
    Ah Beng : "What is that shiny object ?"
    Salesgirl : "That is a thermos flask."
    Ah Beng : "What does it do ?"
    Salesgirl : "It keeps hot things hot and cold things cold"
    Ah Beng : "I'll buy it"

    The next day, Ah Beng goes to work with his thermos flask

    Boss : "What is that shiny object ?"
    Ah Beng : "It's a thermos flask."
    Boss : "What does it do ?"
    Ah Beng : "It keeps hot things hot and cold things cold"
    Boss : "What do you have in it !?"
    Ah Beng : "Two cups of coffee and one cup of ice cream"

    ------------------------------------------------------------------------

    After taking photocopies of documents, Ah Beng always compares it with the original for spelling mistakes.

    ------------------------------------------------------------------------

    Ah Beng always smiles during lightning storms because he thinks his picture is being taken.

    ------------------------------------------------------------------------

    Why can't Ah Beng dial 911?
    Because he can't find the number 11 (eleven) on the phone.

    ------------------------------------------------------------------------

    Ah Beng had just bought a new computer and was using it. When he encountered some problems. He decide to use the 'Help' command after some tries. Soon after, he became very irritated and called the computer retailer for support.

    Ah Beng : "I press the 'F1' key for help lah, but it's been over half an hour and still nobody come and help me ?!"

    ------------------------------------------------------------------------

    Ah Beng with two red ears went to his doctor. The doctor asked him what had happened to his ears and he answered, "I was ironing a shirt and the phone ring - but instead of picking up the phone, I accidentally picked up the iron and stuck it to my ear"
    "Oh dear !" the doctor exclaimed in disbelief.
    "But ...... what happened to the other ear ?"
    Ah Beng answered : "That stupid dumbo called back !!!!"

    ------------------------------------------------------------------------

    Ah Beng talk to a long-distance telephone operator.
    Ah Beng: "COULD YOU PLEASE
    TELL ME THE TIME DIFFERENCE BETWEEN
    Taipei AND LAS VEGAS ?" Operator: "JUST A MINUTE..."
    Ah Beng : "THANK YOU " AND PUTS DOWN THE PHONE."

    ------------------------------------------------------------------------
    After completing a jigsaw puzzle he'd been working on for quite sometime, Ah Beng proudly shows off the finished puzzle to a friend.
    "It took me ONLY 5 MONTHS TO DO IT", Ah Beng brags.
    "FIVE MONTHS? THAT'S TOO LONG", the friend exclaims.
    "YOU ARE A FOOL." Ah Beng replies, "SEE THIS BOX, IT IS WRITTEN FOR 4-7 YRS."
    ------------------------------------------------------------------------

    At a bar in New York, the man to Ah Beng's left tells the bartender, "JOHNNIE WALKER, SINGLE" and his companion says, "JACK DANIELS, SINGLE".
    The bartender approaches Ah Beng and asks, "AND YOU, SIR ?"
    Ah Beng replies : "Tan Ah Beng, MARRIED"

    Anda juga mungkin berminat untuk membaca entry ini

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...