klik klak kluk

klik jangan tak klik

Followers

Friday, March 5, 2010

gaji permulaan bagi fresh graduate di malaysia

"salaries of civil servants have gone up"
(from "Gol Aqa" magazine, 16 april 1998)


tengah bosan-bosan, tak tau nak buat apa bila mengadap pc ni, aku pun taip la kat google "common salaries for fresh graduated engineers in malaysia". salah satu search result nye adalah satu website ni hah, www.graduan2u.com. artikel yang aku baca tu bukan la artikel yang baru sangat (21 julai 2009). so aku pun tak pasti la relevan ke tak untuk dijadikan panduan kita semua sekarang ni.

so aku listkan antara gaji permulaan kat company utama kat malaysia ni.


astro RM2000
hong leong RM2500
malaysian airlines RM2200
nestle RM2700
sime darby RM1500


oil & gas industry:

petronas RM3500
scomi RM2500
shell RM2800


automotive industry:

honda RM2300
perodua RM2200
proton RM2450


FMCG industry:

bayer pharmaceutical RM2400 + RM 800
colgate RM3000
P&G RM3600
unilever RM2500


manufacturing:

BAT RM3300
JVC RM2500
seagate (JHR) RM2500
shimano RM2500
unisem advanpak RM2500
HICOM diecasting RM2000
pharmaniaga RM2000
WRP RM1900


insurance:

great eastern RM2000
MAA RM1800
pan global RM2000


IT/Telco:

mimos RM2500, RM3500 (master)
MDC RM2413, RM1500 (diploma)
TM berhad RM2400, RM2147 (contract)
VADS RM1700


semi-government:

securities commission RM2500
pos malaysia RM2200
LHDN RM2700


government (basic = COLA + Public service allowance + housing):

PTD RM2693
engineer RM2930


sales position:

bank islam RM1500
cimb RM2200
citibank RM1500
maybank RM1800



ni antara company and bidang yang aku rasa rajin nak taip kat blog aku ni la. bagi bidang banking, property and accounting, boleh la rujuk kat website tu sendiri. ni link nye





aku tak pasti gaji yang ditunjukkan mengikut setiap company tu adalah untuk jawatan apa. takkan la semua jawatan tangga gajinya sama kot. huhu~


p/s: aku teringat cousin aku (bdk MMU) cerita kat aku pasal gaji fresh graduate kat malaysia yang rendah berbanding kat negara lain. katanya mengikut ranking, malaysia berada pada ranking ke-2 bagi "gaji fresh graduate terendah di kalangan negara-negara dunia ke-3". sejauh mana kesahihannya? huhu~

15 comments:

Ms. TaroAthirah said...

VADS seribu tujuh je? hmm..

kalau nak masyuk, mana2 mnc pun bagi a good starter kot. rasanya lah

E.d.Y said...

aduii..xsabar nak keje

manueng said...

taro: ni 1st time aku tau pasal VADS...company ape tu?mnc tu ape plak? (mintak maap di atas kejahilanku ini...huhu)


edy: dah dpt keje ke?

si hitam maness said...

aku mngkin jd pembelot shell jikalau begini..hohoh

manueng said...

si hitam maness: apsal plak?nak gi petronas?

lensa40d said...

VADS tue company IT kalo tak salah.. kat area TTDI Pj~

E.d.Y said...

dah keje pun..haha

manueng said...

lensa40d: owh...tq

edy: yeke?keje ape?

Ms. TaroAthirah said...

mnc: multi national company :)

manueng said...

owh...haha

Akif Mazlan said...

Jom kerja kt negara lain jom,

manueng said...

jom...jom...fresh graduate salary kat singapore = $5000 = RM12000....huhu

.mek.mizah. said...

wah.. aku pon de tpk keje kt spore. haha

manueng said...

tp kalo nak kumpul duit kena duk kat JB la...kalo duk kat singapore xdpt nak kumpul duit...kos sara idup tinggi...huhu~

Anonymous said...

strtg from 2012 gaji fresh grad di TM for dgree holder is 3.5k and btw..VADS is pusat panggilan customer service of TM

Anda juga mungkin berminat untuk membaca entry ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...