klik klak kluk

klik jangan tak klik

Followers

Thursday, June 3, 2010

smoke trail: mari bermain dengan asap




Pada kebiasaanya, asap memang melemaskan. Namun, asap juga mampu menjadi subjek yang menarik untuk fotografi. Rakaman gambar asap menghasilkan gambar seni abstrak yang dipanggil smoke trail.

Bagi merakamkan gambar smoke trail dengan lebih selamat dan berkesan, kita akan mendapatkan asap dari lidi aromatherapy. Ini kerana asap yang terhasil adalah halus dan wangi. Maka, hasil yang akan dirakamkan adalah lebih baik berbanding asap lilin mahupun asap pembakaran sampah sarap selain tidak melemaskan.

Peralatan:

  • Kamera
  • Speedlight
  • Lidi aromatherapy atau colok
  • Kain hitam
Langkah-langkah:

Fig. 1

Fig. 2

Fig. 3


Fig. 4

  1. Susunkan segala peralatan seperti di dalam gambar (Fig. 1) di atas. 1) kamera, 2) lidi aromatheraphy, 3) speedlight, 4) kain hitam
  2. Setkan kamera pada shooting mode shutter priority. Setkan built-in flash pada command mode.
  3. Letakkan lidi aromatherapy pada tempat yang stabil. Dalam cubaan ini, saya lekatkan pangkal lidi aromatherapy pada balang jem.(Fig. 2)
  4. Gunakan kain hitam sebagai latar belakang kerana asap yang terhasil berwarna putih. Seeloknya, gunakan kain yang menyerap cahaya. Saya menggunakan bahagian belakang bagi sepasang jaket hitam sebagai latar belakang.(Fig. 3)
  5. Setkan speedlight pada command mode supaya ia dapat berfungsi semasa gambar dirakamkan tanpa meletakkannya pada hot shoe di atas kamera. Pastikan speedlight diletakkan sedikit ke tepi dan ke belakang lidi aromatherapy. Dongakkan sedikit kepala speedlight menghadap ke bahagian laluan asap yang hendak dirakam.(Fig. 4)
  6. Nyalakan lidi dan rakamkan gambar.
  7. Setelah selesai, gunakan software Photoshop untuk mengedit gambar.
  8. Fail gambar yang hendak diedit. 
  • Pergi ke Image>Adjustments>Invert.
  • Kemudian pergi ke Layer>NewAdjustmentLayer>GradientMap.
  • Editlah mengikut citarasa anda.
  • Siap! ;)
Hasilnya...

















Tips:
  • Pastikan rakaman dibuat di tempat yang tidak berangin. Matikan kipas dan tutup tingkap.
  • Apabila kedaan asap dalam bilik sudah seolah-olah berjerebu, hentikan sebentar proses rakaman. Buka tingkap dan hidupkan kipas bagi memulihkan kedaan udara dalam bilik.
  • Jangan hadapkan speedlight ke arah kain hitam kerana dikhuatiri akan menampakkan kedutan-kedutan pada kain tersebut. Ini akan mencacatkan gambar.
  • Rakamkan sebanyak mungkin gambar bagi meningkatkan peluang mendapat gambar asap yang terbaik.

p/s: Selamat mencuba. Renung-renungkan dan selamat beramal~ ;)

12 comments:

Ms. TaroAthirah said...

aaa....LAWA gila! uhuk!

ps: kena pakai jaket hitam engine ke? kalau tade tak jadi eh? teeheehee

manueng said...

tq taro:)

p/s: haah...kena guna jaket hitam engin ni baru jadi...pastu konpem kaya kulliyyah engin...haha~

fazillefrere said...

SANGAT BEEEESSSSTTT!

manueng said...

hehe...try jgn x try~ =)

Anonymous said...

oit...sedap x bau dia??
-nazihah-

manueng said...

nazihah: same gak bau cam aritu nye...pening kepala aku...guna kejap je...aku abes shoot pun baru setengah lidi je...pastu bukak tingkap luas2...pasang kipas full...xtahan~

cha'a said...

ni rupenye tujuannya ek?
smngat ziha pilih.
ingtkn abg faiz mmg ske aromatherapies nih.
lol.

cantik ah!!!
haihh.. gne jacket kirkhs pn lawa gak rseny :)

manueng said...

haha...xde nye suke aromatherapies...tp sape x suke wangi kan?hehe;)

tq for viewing:)

p/s: xleh...kene jacket engin gak...hohoho~ =p

Nono Fara said...

Kamu nie Faiz sangat suka buat experiment sendiri eh. Rajin betol!

Lawa smoke trail kamu tu. Boleh buat wall paper!

manueng said...

hehe...TQ nono=)

xde la rajin pun...bosan2 je...nono pun rajin shoot...tp nono rajin shoot outdoor...kite duk tperuk dlm umah je...huhu;)

muzaha said...

satu ilmu baru kamek tok. Mun ada masa boleh datang ke sekolah. berik ilmu pd biak sains.kemk pun mauk juak

manueng said...

hehe...insyaAllah kalo ade rezeki saya akan pergi ziarah sainsri. saya pun tau sikit2 je pasal fotografi ni;)

Anda juga mungkin berminat untuk membaca entry ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...