klik klak kluk

klik jangan tak klik

Followers

Friday, October 1, 2010

pengaruh komik malaysia dalam kehidupanku

Masa aku sekolah rendah dulu, aku suka baca komik Dragon Ball. Aku kumpul duit belanja yang ayah aku bagi. Siap sanggup berbasikal jauh ke kedai nak beli komik punye pasal. Dan tentunya operasi membeli komik dilakukan secara rahsia tanpa pengetahuan mak aku. Bila masuk rumah, komik tu aku selitkan kat dalam seluar. Of course la perut perlu dikempiskan untuk cover line. Mak aku memang cukup menentang minat aku ni. Siap pernah ancam lagi.

"Kalau kau beli lagi aku bakar komik-komik kau."

Namun yang demikian, itu hanyalah ancaman-ancaman palsu. Komik-komik tersebut masih lg tersimpan rapi dalam kotak komik aku. Huahuahua. Ye la kan. Beli komik dah membazir. Bakar komik lagi la membazir. So daripada membazir dua kali baik membazir sekali je. Betul tak? Hehe~ =p

Sebab apa yang mak aku menentang sangat minat aku ni? Dia kata sebab bahasa dalam komik tu tak betul. Betul jugak la kata dia tu. Kalau korang pembaca setia Dragon Ball, mesti korang pernah terbaca dialog yang pelik sikit la gaya bahasanya. So mak aku takut aku terbiasa dengan bahasa yang salah tu sampai affect aku punya exam Bahasa Melayu. Tapi aku ok je (kunun2 terer). So lepas dua exam besar (UPSR & PMR) aku score A dalam BM, mak aku tak bising dah. Siap aku boleh mintak tolong mak aku belikan dulu kalau aku tak sempat keluar outing (aku sekolah asrama dulu). Disebabkan tu jugak adik aku tak perlu bersusah payah kumpul duit dan kayuh basikal jauh-jauh untukbeli komik. Mak aku yang belikan hah. Best gile~ *sedikit jeles di situ =p*

Tapi tu cerita masa kecik-kecik dulu. Sekarang dah tak payah beli komik dah. Boleh baca kat internet. Free pulak tu. Huhu ;)

Tu aje ke pengaruh komik dalam kehidupan aku? Aish...bukan tu aje. Antara pengaruh lain komik dalam kehidupan aku adalah cara bergurau. Kalau korang perasan, komik-komik melayu espeseli Ujang & Apo?, antara style lawak diorang yang paling popular ialah dimasukkan unsur-unsur agama/keinsafan secara sinis. Biasanya, watak yang 'terkena' dalam cerita tu akan buat gaya rukuk/duduk tahiyat akhir/berzikir sambil menangis. (Sori, aku tak dapat nak cari contoh komik cani kat internet)



Contoh komik insaf (Courtesy of Suppie Razzaq)

Contoh komik insaf (Courtesy of Suppie Razzaq)


Aku pernah kena cani jugak dengan ustaz aku masa darjah 6. Group aku punya presentation masa kelas pendidikan Islam dapat pujian ustaz. Cey....bangga la kitorang time tu. Masing-masing nak action la. Buat muka bangga siap. Sekali ustaz aku nyanyi lagu Puji-pujian (Raihan).

"Bila dipuji kejayaan kita...
Sebenarnya bukan milik kita...
Oleh itu sedarlah sentiasa...
Semuanya dari Allah..."

Insaf terus. Haha~ =p

Ini la antara style yang paling kerap ditiru bila bergurau dengan kawan-kawan. Selalunya akan ada sorang melacarkan kata-kata nasihat yang agak pedas yang membuatkan subjek terinsaf sekejap (dan mungkin juga panas hati...tp dah benda yang dikatakan tu betul maka subjek diam aje lah...haha). Antara situasi yang pernah berlaku:


Situasi 1

Sepanjang tingkatan 1-2, classmate aku semuanya muslim sebab kelas kami kelas bahasa arab. So mudah la sikit nak guna ayat Quran/hadith/kata-kata pujangga islamik untuk menasihat sesama classmate. Maka ada satu ketika ni kelas kami bising, budak pompuan duk pot pet pot pet. So kawan aku sorang ni, Aadel namanye, relax je cakap,

"Diam itu penutup kebodohan, perhiasan orang alim." Terus terdiam budak-budak pompuan tu sambil menjeling dengan hati yang panas. Hoho~ =p


****************************

Situasi 2

Kami tengah study kat study room asrama. Biasa lah. Form 5. Dah nak SPM la katakan. So ramai yang study sambil dengar lagu radio menggunakan walkman. Si Aadel ni biasa dengar dua chanel ni. Yang satu tu chanel Brunei. 24jam bacaan Al-quran je. Yang satu lagi chanel islamik gak. Ada nasyid-nasyid. Macam biasa, kalau yang biasa dengar radio Era ke, Fly FM ke, Hot FM ke dan yang sewaktu dengannya, mesti diorang dah tau dah frequency berapa chanel yang diorang minat tu. 84.5 ke, 89.9 ke kan. Waktu tu pulak lagu kumpulan Creed tengah famous. So si Aadel ni saje nak pekena budak-budak ni. Tiba-tiba dia bagitau kuat-kuat,

"Weh...lagu Creed weh...chanel sekian2 (aku pun xtau frequency berapa tapi chanel yang islamik tu la)."

So budak-budak ni pun cepat-cepat la tukar frequency, ikut yang si Aadel bagitau tadi. Tak terlepas lagu Creed la katakan. Sekali yang keluar lagu ni hah,

"Bila Izrail datang memanggil...Jasad terbujur di pembaringan..."

Terus terinsaf semua. Hahaha~ =p


**************************

Situasi 3

Masa tu lagu Dekat Padamu (Yusry KRU) tengah famous. So macam biasa la, budak-budak pompuan suka menyanyi dalam kelas masa prep. So time budak-budak pompuan tu tengah syok menyanyi, member aku ni pun sampuk,

"Walau jauh akan ku gegas berlari
Walau tinggi bisa ku terbang di langit
Walau sedalam mana akan ku selami
Kerana IMAN sedalam itu mekar bila ALLAH dekat padamu~"

Maka terdiamlah mereka buat seketika. Lalu air muka mereka berubah sambil melemparkan jelingan tajam. Haha~ =p


Ni la antara contoh gurauan/teguran yang selalu digunakan. Aku memang agak minat dengan style yang last sekali tu. Main ubah lirik sikit. Huhu. So kat sini aku nak share jugak la satu lirik yang dah diubahsuai. Lirik ni dipetik dari chorus lagu Sandarkan Pada Kenangan (Siti Sarah & Jamal Abdilah) khas buat muslimin dan muslimat yang tak tutup aurat.

"Aurat ditayang...
Konon bergaya...
Buat dosa berpanjangan....ooooo....

Lihatlah diriku yang kehilangan...
Tanpa kasihmu Allah, siapalah aku..."


*****************************

Maybe ada yang kata,

"Ni bukan nasihatkan orang ni. Buat orang lagi sakit hati ada la. Jadi langsung taknak ikut nasihat tu lagi ada."

Jawapan aku:

Kadang-kadang, cara nasihat perlu diubah. Kadang-kadang cara yang sedikit pedas/sindiran lebih memberi kesan.

Contohnya, nak menasihatkan orang yang tabiatnya tak pam tandas.

Cara sopan:

"Sila pam selepas menggunakan tandas." (dah banyak kali kita tengok papan tanda macam ni kat tandas tp still golongan hampeh ni buat tak reti. Sebab ape? Sebab bila diorang baca papan tanda tu diorang tak rasa apa-apa. Macam tengok rumput je.

So guna cara pedas:

"Kucing yang takde akal tu pun reti timbus tahi sendiri lepas berak. Akal anda di mana?" (haaa...baru la terkesan di hati)


p/s: Jangan marah yek. Nanti cepat tua. Dan kalau pun tak setuju @ taknak ikut nasihat @ ego tinggi nak mengaku kesilapan, lebih baik diamkan diri aje. Makin nak marah-marah akibat terasa pedas, makin nampak kurang bijak. Sebab benda yang ditegur tu memang betul pun kan. Lain la kalau benda tu salah. Renung-renungkan dan selamat beramal~ =)

4 comments:

E.d.Y said...

dah lama tak baca comic weiii..kat uia rajin aaa..dah besar kot..haha

manueng said...

xpe...dah beso pun bleh baca komik gak...baca online je dah la...jimat sket...huhu~ ;)

Zulhafriz said...

faiz, aku x sure...tp lagu "Dekat padaMU" tu bkn d gubah oleh arfizy ke?

manueng said...

haah...mmg pun tu 'karya' dia..."membe aku ni" merujuk pd dia...tlupe plak nak letak nama dia...huhu

Anda juga mungkin berminat untuk membaca entry ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...