klik klak kluk

klik jangan tak klik

Followers

Friday, April 8, 2011

Sungguhlah aku tak fit...hadui la~



Salam. Dah lama tak menaip entri yang membolehkan para pembaca sekalian lebihkan membaca daripada tengok gambar kat blog ni. Ye la kan, mana ada kata-kata 'tengok jambatan ilmu'. 'Membaca jambatan ilmu' ada la. Tapi aku 95% sure entri ni tak bersifat ilmiah pun. Kesian korang kan. Tak bertambah pun ilmu bila baca entri nih. Hoho =p

Tadi aku tengok cuaca baik. Cerah je. Dah la asar masuk lewat (5.30pm), masuk maghrib lagi la lewat (7.55pm). So memang sesuai sangat la aku nak merasmikan seluar trek aku tadi. Aku dah beli dalam 2-3 minggu lepas kot. Tapi asyik malas je nak jogging. Selalu menggunakan cuaca mendung sebagai alasan untuk terus memeruk dalam rumah sambil mengadap laptop. 

Tak boleh jadi. Kena keluarkan peluh. Bukan la pasal nakkan body ketul-ketul macam body builder pun. Asal dapat kurangkan sikit kebuncitan aku ni ok la kan. Aku tak minat sangat badan berotot-otot sangat ni. Sebab aku lebih suka fit dari segi jantung dan pernafasan aku. Biar stamina tinggi sikit. Sebab tu la aku prefer jogging or sprinting berbanding angkat dumbbell. Entah la. Maybe sebab dulu aku main taekwondo. So tak perlu nak berotot sangat, sebab bila berotot sangat badan akan jadi berat. Bila berat, pergerakan lambat. Bila lambat, susah nak menyerang lawan dan susah nak mengelak atau membalas serangan lawan. Itu apa yang kami diberitahu la kan. Aku bukan expert pasal sport science nih. Huhu.

So tadi aku jogging la depan rumah. Kat depan rumah kitorang ni ada taman untuk beriadah. Ada taman permainan untuk kanak-kanak, padang bola, tempat main skateboard, dua gelanggang futsal/basketball dan kawasan padang rumput yang lapang dihiasi pokok-pokok bunga. So di samping budak-budak bermain, bayak la orang dewasa duduk lepak-lepak kat bangku-bangku kat taman tu.



Ferham Park


Aku jogging pusing taman tu. Aku tak sure la berapa distance satu pusingan tu. Aku agak dalam 500-600m kot. So jogging la dengan kelajuan konsisten. Baru dua pusingan dah pancit. Hampeh betul. Bila tengok handset, Rupanya tak sampai 15 minit pun aku jogging. Teruk betul fitness aku ni. Tu la akibatnya dah 3 tahun tak training taekwondo. Sejak tak pergi training tu, aku tak main apa-apa sukan pun. Tu pasal la fitness teruk gini. Hadui la~

So lepas jogging tak boleh la duduk terus kan. Kena la jalan dulu. So sambil jalan tu aku tengok la alam di sekitar. Cewah. Macam banyak la pulak subjek menarik untuk aku shoot. So aku balik rumah, amek camera, then keluar semula untuk shoot. Salah satunya gambar kat entri sebelum ni hah. Nak tengok, boleh  scroll ke bawah atau klik SINI.

Dalam beberapa hari akan datang, entri-entri 'satu hari satu foto' akan aku letakkan gambar-gambar yang aku shoot petang tadi. Hehe ;)


Harap-harap la boleh maintain jogging gini hari-hari...perlu merajinkan diri...hoho~



p/s: dah confirm tarikh retest...tiket pun dah beli...hanya menunggu masa...


26 comments:

belogkiter said...

gambar tu sendiri ada ceritanya yang tersendiri..

Eyrique Ettiqaz. said...

slow2 dulu,lama2 ok la.

Idy said...

sangat cantik gambar ni..love it :)

Eza Ridzwan said...

15 minit dah pancit?..hahahaa...nie dlm proses mendietkan bodi kee...gegege...

Nieza said...

cantik gambar tu...i like!..selamat berjogging yer...:)

Adinda Amy Sensei said...

cantiklah ferham park...leh lari-larian..hehe

manueng said...

belog kiter:

main snap je ni...hehe...tq singgah sini :)

manueng said...

EE:

tu la...baru nak mula ni hah...nak kene konsisten dulu baru ok...huhu

manueng said...

idy:

hehe...tq =)

manueng said...

kak eza:

ni la jd bila lama x bsenam...haha...bukan nak diet pun...saje nak bg sedap sket bdn...ni slalu rasa lesu je...haih~

manueng said...

kak nieza:

hehe...tq kak nieza :)

nur said...

dah lama tak jogging..

manueng said...

nur:

hehe...same la kite...jom mula jogging :)

Kembali Senyum said...

heh heh.
sama lah. nk jogging bape minit, dah pancit. maybe kena slow jog dulu kot.
kuatkan smgt, kembalikan perut yg ramping, hee

cantekk said...

cantiknye..............

psl joging tu,, ha da lama tak senam mmg pancit oke,,
mulakan jog skit2..
sok2 start balik skit2..
t lama2 mst nk tmbh masa kan,,mst jadik makin rajin..
jd habit, tak bole lau tak jog lam sehari.

*padahal sy da lme xjog..erghhh!!
*sori, pjg komen ;-D

solo molo said...

lama giler tak joging bro...
sure pancit lepas ni kalo joging...


dapat cek sebab renew insuran...tak percaya???
> http://solomolo.blogspot.com/2011/04/lain-yang-ditunggu-lain-yang-datang.html

Liza @ Adzriel AB said...

laaa... ingatkan akak je yg pancit awal masa main volleyball kemarin.

manueng said...

syabirah:

aish...memang dah ramping pun skang ni <-- tipu =p


tu la kan...kene start slow2 dulu...bg biasa dulu baru bleh tingkatkan intensity...huhu ;)

manueng said...

cantekk:

hehe...time kasih atas panduan... jom la kite jogging...ke arah bdn yg sihat, minda cerdas...hehe ;)

manueng said...

solomolo:

same la kite...hadui~ T_T

manueng said...

kak liza:

haha...sy ni umur je muda (muda ke? huhu) kak liza...tp bdn macam org tua...lesu je...tak cergas...tu yang nak mula bersenam tu...hehe;)

manueng said...

kak amy:

aiseh...boleh terlepas pulak nak balas komen kak amy...sori2... huhu... time cuaca elok, mmg cantik la jugak taman ni...tp byk anjing (bukan anjing liar)...so takut jugak kalau anjing2 tu kejar...huhu

cik bahulu oren said...

buncit la sexy..hehehe :P
xpe,slow2 mula kn xtvt berjogong tu..lama2 ok la...





p/s :klo main kejar2 mesti lg best kn :P

_be yourself_ said...

nice picture !
:)

manueng said...

CBO:

sexy? ehem.... *nak bangga jap*

haha~ =p


p/s: main kejar2 mmg best...tapi konpem duk mengah je la pastu...haha =p

manueng said...

beyourself:

tq :)

Anda juga mungkin berminat untuk membaca entry ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...