klik klak kluk

klik jangan tak klik

Followers

Tuesday, March 15, 2011

fotografi: mari bermain dengan HDR

Salam. Dah lama aku tak tulis entry pasal fotografi. Selalu duk main letak gambar je. So hari ni aku nak sambung balik pasal fotografi. Kang kena tukar nama pulak kang blog ni. Hehe.

HDR?

HDR atau high dynamic range ialah satu teknik fotografi di mana beberapa gambar yang berlainan exposure digabungkan atau ditindan (secara digital) bagi menghasilkan gambar dengan exposure optimum. Gambar yang terlalu cerah atau terlalu gelap akan menghilangkan detail pada gambar. Maka, teknik HDR ini digunakan bagi memelihara detail dalam gambar.

Sebagai contoh, mari kita lihat gambar di bawah.


Pic 1: Gambar ini diambil dengan bacaan exposure bernilai 0


Kita dapati pada gambar di atas, terdapat kawasan yang terlalu gelap atau underexpose (contoh: kawasan bawah kanan gambar), yang perlu dicerahkan. Terdapat juga kawasan yang terlalu cerah atau overexpose (contoh: kawasan sekitar jam di menara jam), yang perlu digelapkan.

Melalui teknik HDR, sekurang-kurangnya 3 gambar berlainan exposure iaitu 0 (normal), +ve (cerah) dan -ve (gelap) diambil melalui feature exposure bracketing pada camera. Jika anda menggunakan kamera Nikon, feature ini boleh digunakan dengan menekan butang 'BKT'. Sila rujuk buku manual kamera anda bagi mengetahui cara menggunakannya.

Tujuan mengambil gambar dengan exposure +ve (cerah) ialah bagi mencerahkan kawasan yang terlalu gelap dalam gambar supaya mencapai kecerahan normal. Sebaliknya bagi mengelapkan kawasan yang terlalu cerah dalam gambar bagi mencapai kecerahan normal, gambar dengan exposure -ve (gelap) diambil.

Untuk artikel ini, saya tidak menggunakan gambar yang diambil menggunakan feature tersebut. Sebaliknya, saya menggunakan hanya satu gambar dan menyunting kecerahan gambar secara digital lalu menggabungkan kesemua gambar tersebut. Teknik ini dikenali sebagai pseudo HDR.


Pic 2: Gambar ini disunting daripada gambar asal, Pic 1.


Perhatikan gambar Pic 1 di atas. Walaupun setelah disunting, kawsan jam masih terlalu cerah manakala kawasan bawah kanan gambar masih terlalu gelap. Maka, saya menyunting kecerahan gamba tersebut kepada 10 kecerahan berbeza (+150, +120, +90, +60, +30, -30, -60, -90, -120, -150). Termasuk gambar di atas (Pic 2), dengan exposure 0, jumlah gambar yang akan digabungkan ialah 11.


Pic 3: 11 gambar dengan exposure berlainan.


Seterusnya, bagi menggabungkan gambar-gambar tersebut, saya menggunakan software Photomatix 3.0 dan Photomatix 4.0.2. Photomatix 4.0.2 adalah yang lebih terkini berbanding Photomatix 3.0. Maka tak hairanlah Photomatix 4.0.2 lebih mudah digunakan dan mempunyai lebih banyak feature. Photomatix 3.0 memerlukan anda menyunting segalanya secara manual. 


Untuk muat turun Photomatix 4.0.2, sila klik SINI.


Setelah menggunakan Photomatix 3.0, inilah hasilnya...


Pic 4: Gambar dengan smoothness 5



Pic 5: Gambar dengan smoothness 4.


Dengan menggunakan Photomatix 4.0.2 pula, ini hasilnya...


Pic 6: Gambar dengan setting compressor - deep.



Pic 7: Gambar dengan setting compressor - default.



Pic 8: Gambar dengan setting enhancer - auto.



Pic 9: Gambar dengan setting enhancer - B&W (black and white).



Pic 10: Gambar dengan setting enhancer - default.



Pic 11: Gambar dengan setting enhancer - grunge.



Pic 12: Gambar dengan setting enhancer - painterly.



Pic 13: Gambar dengan setting enhancer - smooth



Pic 14: Gambar dengan setting fusion - 2 images.



Pic 15: Gambar dengan setting fusion - adjusted.



Pic 16: Gambar dengan setting fusion - default.



Pic 17: Gambar dengan setting fusion - intensive.


Perlu diingat, suntingan yang melampau akan menyebabkan gambar kelihatan seolah-olah sebuah lukisan atau kartun seperti beberapa caontoh di atas. Walaubagaimanapun, tiada gambar yang salah asalkan itulah yang dimahukan oleh si jurugambar.


"The right photo is the photo which is produced as pictured in one's head."


Secara peribadi, saya suka setting fusion-intensive dan enhancer-B&W.
Selamat mencuba =)


p/s: nak sambung edit gambar weekend baru ni.

21 comments:

Ms. TaroAthirah said...

suka BNW!

manueng said...

taro: nampak cam horror kan...huhu

Maya said...

well done! saya suka fotografi jugak tapi selalu kesuntukan masa nak main2 ngan dslr nikon sekarang ni + tak suka baca manual :)

B&W macam haunted house pulak...

manueng said...

kak maya: uish...smentara duk kat australia tu shoot la byk2...kang dah blk msia xde gamba kat sane rugi la...hehe;)

tu la...B&W tu nampak menyeramkan...huhu

Edy Zaidi said...

wah..aku suka gambar2 ko.thumbs up!

farahinkamaruddin said...

thanks for the tutorial.
tapi2,setting utk canon mcm x sma. T__T

manueng said...

edy : tq bday boy ;)

manueng said...

farahin: same2;) kalo utk canon tak tau nak button ape kat camera tu... 'BKT' tu kalo kat nikon...try tengok manual...rasenye nama feature kat canon pun exposure bracketing kot... mesti lebih kurg je tu..hehe;)

nohoho =) said...

nice post...

Adinda Amy Sensei said...

menarik..

Nieza said...

wah menarik suka tgk gambar yg edit tu..akak guna canon 500d tapi main belasah jer snap tak pandai nk ambil gambat pun.

Rafidah said...

wah syoknya ada tutorial.. akak pakai nikon dslr asyik putar bulatan atas jek.. bleh akak refer tuto kat sini. :D

manueng said...

nohoho: time kaseh...moga bermanfaat ;)

manueng said...

kak amy: time kaseh =)

manueng said...

kak nieza: time kaes=) xpe kak...lama2 pandai la...same2 kite blaja n improve skill kite ye ;)

manueng said...

kak rafidah: hehe...harap bermanfaat. takpe...same2 kite terus blaja n improve skill kite. tutorial ni juz nak bagitau pasal HDR...kalau step-by-step tutorial tu kene google la...hehe;)

sekamar rindu said...

salam...

hebat...terkesima saya menatap gambar2 ni..

manueng said...

SR: eh...xde la hebat...ni software tu yg buatkan...hehe;)

Mimie said...

pic 12 nampak horror but i like it the most dude.

manueng said...

mimie: nampak cam lukisan...huhu

eNetComs said...

Menarik macam dilukis pula yea. Yg minat fotografi boleh juga tengok Portrait Photography Made Easy!

Anda juga mungkin berminat untuk membaca entry ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...