klik klak kluk

klik jangan tak klik

Followers

Thursday, March 31, 2011

Nasib baik aku hisap rokok masa darjah satu dulu


Puntung-puntung

Tarikh: 27 March 2011
Lokasi: 182, Ferham Road, Rotherham


Salam. Tajuk entri ni gayanya macam nak kata merokok tu benda yang baik je pulak kan. Tapi bukan macam tu sebenarnya. Aku just nak cerita macam mana aku boleh tak merokok. Padahal memang kita semua dilahirkan bukan sebagai perokok. So apa yang nak diceritakan kalau tak merokok. Biasanya orang cerita macam mana boleh start merokok.

Orang kata, si anak akan ikut apa yang dia perhatikan orang tua dia buat. Bak kata orang London, "like father, like son". So kalau si ayah merokok, biasanya si anak juga akan merokok. Macam tu la jugak aku ni. 

Masa aku kecik-kecik dulu, ayah aku merokok. Pastu aku pun timbul la rasa nak tau apa la agaknya rasa merokok ni. So aku pun plan macam mana nak curi rokok ayah aku. Aku ni time kecik-kecik dulu memang terer mencuri. Tapi tu cerita lain. Ayah aku selalu tinggalkan rokok dia kat ruang handbreak kereta. So aku curi sebatang rokok ayah aku, pastu campak bawah kereta. 

Lepas ayah aku pergi kerja, tinggal la aku ngan abang aku je kat rumah. Mak aku pun kerja time tu. Then aku ngan abang aku mula bincang siapa nak try hisap rokok tu dulu. 


"Ko la hisap dulu," abang aku cakap kat aku.

"Ok," jawab aku dengan penuh confident. 


Aku ni pantang dicabar time kecik-kecik dulu. So aku hisap la. Pastu terus aku terbatuk-batuk. Bila abang tengok aku terbatuk-batuk macam tu, dia terus tak jadi nak hisap rokok. Rokok yang baru sekali hisap tu aku campak masuk mesin basuh. Haha.

Bila mak ayah aku balik daripada kerja, kantoi la rokok tadi tu. Mak aku jumpa rokok tu masa nak cuci baju. Dia tanya dulu siapa yang hisap. Aku jawab la aku yang hisap. Pastu aku ingatkan nak kena dah sedas dua ngan mak aku. Tapi bila ingat balik satu benda ni memang aku respect la kat mak aku. Dia tak terus sebat aku guna hanger.


"Apa rasa hisap rokok?" dia tanya aku.

"Tak sedap!" direct je aku jawab.

Pastu raut wajah dia bertukar jadi gembira. "Haaaa....so jangan hisap rokok tau.


Aku ingat lagi pesanan mak aku tu. So disebabkan aku rasa yak sedap pun hisap rokok tu, sampai sekarang aku tak hisap rokok. Masa sekolah asrama dulu, langsung aku tak rasa nak hisap rokok. Alhamdulillah, aku tak terpengaruh ngan kawan-kawan yang merokok. Sebab jauh lebih awal sebelum diorang sentuh rokok, aku dah hisap rokok dulu. Aku lebih awal 'makan garam'. Hehe. Nasib baik la aku dah pernah hisap rokok masa darjah satu dulu =)


p/s: nak edit gambar sendiri dulu...ade orang mintak...so tak sempat nak bw sangat...mmm~


22 comments:

3p4h said...

If you want to have lung cancer etc, plz smoking.

p/s: Time kecil2 dlu aku pnh gk try rokok, tp rokok daun kot [org kg la katakan]. Sama la mcm kes ko, nk cb2. Da cb, grrr tak tahan. Trus boikot.

p/s/s: Jd wajarkah kita mengajar ank2 kcil supaya at least, cb wat cm kita wat? huuu~

manueng said...

epah: time tadika aku try yg rokok daun nye...tp tembakau nye xde la...xreti nak balut...huhu

p/s: kawan aku abg dia ajar mcm tu...time dia kecik, bapak dia bg dia try isap rokok , curut n pipe...sampai skang dia x hisap rokok...bkesan nampaknye...huhu

3p4h said...

Kalau mmg tbukti bkesan, bole la propose kt kmenterian. Drp dok buang duit wat kempen 'Tak Nak' segala, better wat sumetg yg lg bkesan, kan?

p/s: Ak rsa brapa kerat je tkesan dek kempen tu.

manueng said...

epah: hehe...perokok ni org buat ape pun diorg tetap x benti gak... mmg tegar la...huhu...jgn bg ade trus benda tu je senang...tp kang ramai la bising...huhu

yg cara bg budak kecik rase tu xtentu gak menjadi...kot ade yg mlekat trus lg naya...huhu

Liza @ Adzriel AB said...

iye jugak ye.. kalau akak pun rasanya tak de le nak 'bagi' dulu kat anak akak. harus siasat.

macam adik akak dulu jugak ekk :
http://ainulazlinda.blogspot.com/2011/02/curiosity-is-dangerous.html

3p4h said...

Kalau mmg tbukti bkesan... haha...

Dda Ly said...

hehehe bagus bagus..moral of the story : bg budak2 darjah satu rase rokok, kompem tak isap rokok smp skang..:P hikhik

manueng said...

kak liza:

tu la...kena siasat dulu...budak bukan tau ape pun kan...hehe

sy dah bace entri adik akak tu...mcm dia jugak, sy bsyukur la sbb xde rasa nak try benda2 yg boleh ketagih mcm dadah, pil khayal semua tu... time skolah dulu ada je bbudak ni makan pil khayal...tp bila fikir, benda tu boleh buat jd ketagih, so xnak la...

manueng said...

epah:

stakat ni blum lg la...belum ade bukti yg meyakinkan...hehe=p

manueng said...

kak dda ly:

aish...jgn amek risiko...hehe

Nour Akmal said...

ade logiknya juga cara ni...=)
huhu..sebab bila pertama kali kita cuba lepas tu kita tak suka smp bila2 pun kita tak kn sentuh kan..=)

manueng said...

nour akmal:

kat sy berhasil la cara tu...xtau la semua bdk camtu jugak ke tak... takut ade yg melekat trus dgn rokok dah lain pulak jadinye kang...haha

Syud Wada said...

memang okay cara tu. tapi camne kalau first time dy cube, pastu smooth je asap masuk. dan lekat jadi perokok sampai skang, HAHA . camne ?

ilham_un said...

percaya tak dulu kami pon pernah buat keje camnie..
tapi kat asrama ngan member2 perempuan.sebab nak tau sangat ape rasa dia.
memangla terbatuk2 n ish..pahit n rasa pening2 plak lepas cuba.
mak x pernah tau sebab takut kena marah..huhuhu.sekali jek buat n serik seumur hidup.

cha'a said...

wahhh abg azhar ke ? :) hahaha! comella korng kecik2.. zha x join? hehehehhe... eh jap. zha de kte dy pn pnh try rokok kejap. hahahahahaha!!!!

cha'a said...

oh btw, gmba rokok y penuh tu cntekkk~~~ de mksud.. rokok = padat = lungs = padah :) hehe

manueng said...

syud:

sbb tu la cara ni bukan kat semua bdk bleh applied...kang ade yg sangkut trus, mmg naya je la...haha

manueng said...

ilham:

naseb baik x kantoi ngan warden... kalo x trus kene cop bdk jahat... kene gantung asrama siap...padahal nak try je...huhu

manueng said...
This comment has been removed by the author.
manueng said...

cha'a:

haah...abg azhar la...hehe...nazihah pun pnah try? katne? time kitorang try rokok tu, nazihah kat nursery... kitorang bdua je kat umah...hehe


p/s: tq=)...tp x t'pk plak pasal maksud gamba tu time snap...juz snap bekas rokok housemate ni hah...diorg sume smokers...diriku seorang saje yg tak merokok~ T_T

ilham_un said...

kami ramai2 n ketua dorm pon ada.
lau kantoi memang bahaya.tp pengalaman tue pentingkan....:)
bila kita buat kita tau mana yg baik n buruk.

manueng said...

ilham:

haha...tu namanye sehati sejiwa...kalo kantoi, kantoi ramai2...hehe...tp tu la...kene pandai bezakan baik buruk ;)

Anda juga mungkin berminat untuk membaca entry ini

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...